Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΞΑΜΕ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...
Την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων καθώς και την άμεση λύση στο πρόβλημα με τις προμήθειες, δεδομένου ότι 'κατά διαστήματα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη νοσηλείας, όπως σύριγγες, βαμβάκι γραφική ύλη, χαρτοβάμβακο κ.λπ.' ζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκο Πολύζο.
Τόνισαν, πάντως, ότι για τα προβλήματα που αφορούν το Ιδρυμα «η Διοίκηση του Νοσοκομείου εργάζεται στην κατεύθυνση της επίλυσής τους».
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους να αποκτήσει επιτέλους Οργανισμό το «παλιό Ψυχιατρείο» και να μετατραπεί σε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι όσον αφορά «τη χρήση των χώρων που απελευθερώθηκαν, μετά την έξοδο των ασθενών από το Ψυχιατρείο, αυτή θα πρέπει να ιδωθεί μέσα σε μια προοπτική ανταποδοτικότητας προς όφελος των ασθενών, σε ένα πλαίσιο εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης»
Αναλυτικότερα:
'Να καλυφθούν οι κενές θέσεις'
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, Όλγα Λεβάκη, παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Πολύζο, ζητώντας την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, τοπικών (ειδικών) και γενικών. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων:
• «Την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Ειδικά για την Τεχνική Υπηρεσία, κίνητρα για προσέλκυση μόνιμου ειδικού τεχνικού προσωπικού (ηλεκτρολόγων Β’ και Γ’ τάξης), ώστε να μην προβαίνουμε σε προκηρύξεις για ανάθεση συντήρησης με τεράστιο κόστος.
• Την άμεση λύση στο πρόβλημα με τις προμήθειες. Κατά διαστήματα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη νοσηλείας, όπως σύριγγες, βαμβάκι γραφική ύλη, χαρτοβάμβακο κ.λπ.
• Την αντικατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής (είναι πέρα της δεκαετίας), για να γίνει η απαιτούμενη συντήρηση του Νοσοκομείου.
• Την αυτονόμηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τη στελέχωση και τη χωροταξική τους διαρρύθμιση.
• Τη γραμματειακή υποστήριξη όλων των νοσηλευτικών τμημάτων.
• Τον άμεσο διορισμό Υπηρεσιακών Συμβουλίων για να γίνουν κρίσεις στελεχών (κρίσεις προϊστάμενων έχουν να γίνουν δέκα χρόνια)».
Στο υπόμνημά τους προς τον κ. Πολύζο, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμη ότι «ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι κάθε νοσηλευτικό τμήμα λειτουργεί με 32 έως 38 κλίνες και για την ασφαλή λειτουργία τους, τόσο των νοσηλευομένων, όσο και των εργαζομένων, θα έπρεπε να εργάζονται, μόνιμο προσωπικό 18 - 20 άτομα με κατανομή ανά βάρδια 4 - 5 το πρωί, 2 - 3 το απόγευμα και 2 τη νύχτα, ενώ σήμερα εργάζονται ανά τμήμα από 7 έως στην καλύτερη των περιπτώσεων 14 εργαζόμενοι, ένας νυκτερινός ανά βάρδια, με ελλιπή σύνθεση στις υπόλοιπες βάρδιες, με απεριόριστα χρεωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και άδειες 2 - 3 ετών».
Στα γενικά προβλήματα που θίγουν οι εργαζόμενοι είναι:
• «Η ένταξη των υγειονομικών υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΕΔΗΝ.
• Οι ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς αφενός και αφετέρου να υπάρξει ρύθμιση τέτοια, ώστε να μην πηγαίνει Αύγουστος για να πάρουμε τα νυχτερινά, τις αργίες, τα εξαιρέσιμα και γενικά το υπερωριακό.
• Η άμεση καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και η ένταξή του στον μισθό μας.
• Η λειτουργία παιδικού σταθμού».
'Το παλιό Ψυχιατρείο να αποκτήσει Οργανισμό'
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, στο υπόμνημα που παρέδωσε ο πρόεδρός του, Νεκτάριος Πανηγυράκης, στον κ. Πολύζο, επισημαίνει τα εξής:
«Ενα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ του Οργανισμού του Ψυχιατρείου Χανίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις σχετικές δεσμευτικές ημερομηνίες. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης, την υποχρέωση του ελληνικού κράτους, μετά το πέρας των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να λειτουργεί όλες τις δομές που δημιουργήθηκαν χρηματοδοτώντας τις με εθνικούς πόρους.
Οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν (όπως γίνεται συνήθως). Υπό επιτήρηση τέθηκε η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, νέα 'σύμφωνα' και 'μνημόνια' υπογράφτηκαν, νέες δεσμεύσεις και νέες καταληκτικές ημερομηνίες.
Στην τοπική κοινωνία έχει στο μεταξύ περάσει το μήνυμα ότι το Ψυχιατρείο δεν υπάρχει πια. Και είναι αλήθεια, όχι όμως, όλη η αλήθεια. Εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να εξηγούμε σε κάθε ευκαιρία το τι έχει ακολουθήσει την ασυλική περίοδο του Ψυχιατρείου, τις νέες δράσεις και δομές που λειτουργούν, τα άπειρα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας στις στεγαστικές δομές αλλά και στις κοινοτικές υπηρεσίες, προβλήματα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απραξία, την αδράνεια επί σειρά ετών των υπευθύνων, στην απουσία θεσμικού πλαισίου που να μας καλύπτει, στην ολοφάνερη υποχρηματοδότηση του συστήματος.
Ολα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια ατέλειωτη εργασιακή αβεβαιότητα και σε μια διαρκή εκκρεμότητα. Σήμερα καταργείται ο Οργανισμός - αύριο καταργείται ο Οργανισμός, κάποιοι μάλιστα έχουν και 'ασφαλείς πληροφορίες' για συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα 'μεταφερθούμε' στο Γενικό Νοσοκομείο και εν όψει της επικείμενης 'κατάργησής' μας, εδώ και χρόνια δεν γίνεται καν επιλογή προϊσταμένων τμημάτων.
Οι εναλλαγές κυβερνήσεων, υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων δεν φάνηκαν ικανές από μόνες τους να ξεμπλέξουν τον 'γόρδιο δεσμό' του Ψυχιατρείου Χανίων. Φάνηκε ότι κανείς τελικά δεν θέλησε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα και ο καθένας το κληροδοτούσε στον επόμενο. Κι έρχεται πρόσφατα ο υπουργός να δηλώσει ότι 'άμεσα και τολμηρά θα προχωρήσει στην τυπική κατάργηση του Ψυχιατρείου'. Δεν έχει γίνει, όμως, γνωστό το πώς θα το κάνει αυτό και ποιο θα είναι το τοπίο την επόμενη μέρα.
Η δική μας θέση εξακολουθεί να είναι πάγια και διαχρονική. Τόσο διαχρονική που κινδύνευε να χαρακτηριστεί γραφική. Το 'παλιό Ψυχιατρείο' πρέπει επιτέλους να αποκτήσει έναν Οργανισμό, να μετατραπεί σε ένα καινούργιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που θα περιλαμβάνει το Κ.Ψ.Υ., τις στεγαστικές δομές και τις κοινοτικές δράσεις που ήδη λειτουργούν καθώς και νέες δράσεις που ενδεχομένως σχεδιαστούν. Διότι τα σενάρια της 'ενοποίησης' με το Γενικό Νοσοκομείο εμπεριέχουν τον άμεσο κίνδυνο της απαξίωσης και κατάρρευσης του δικτύου των κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Μέσα στα σφιχτά δημοσιοοικονομικά πλαίσια που οι διοικήσεις των Νοσοκομείων θα είναι πλέον υποχρεωμένες να λειτουργήσουν, τα πρώτα θύματα των όποιων περικοπών δεν αναμένεται να είναι άλλοι παρά οι ψυχικά ασθενείς που έχουν τη λιγότερη διεκδικητική ικανότητα. Συνεπώς η αυτονομία του συστήματος ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη, τουλάχιστον σε περιοχές, όπως η δική μας που διαθέτουν πληθώρα στεγαστικών και άλλων δομών.
Για δε τη χρήση των χώρων που απελευθερώθηκαν μετά την έξοδο των ασθενών από το Ψυχιατρείο, αυτή θα πρέπει ναι ιδωθεί μέσα σε μια προοπτική ανταποδοτικότητας προς όφελος των ασθενών, σε ένα πλαίσιο εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρείου επί μακρόν 'έβαλαν πλάτη' για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης με τις αδυναμίες, τα λάθη, τα αμέτρητα προβλήματά της. Πίστεψαν σ’ αυτήν και έδωσαν τα πάντα για να πετύχει. Και δεν μπορεί παρά να αντιδρούν στην απαξίωση και την αποδόμηση του έργου τους. Θέλουν να το δουν να στηρίζεται από την πολιτεία και να ενισχύεται με πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς. Θέλουν να τερματιστεί επιτέλους αυτή η μακροχρόνια αβεβαιότητα στα εργασιακά τους».
haniotika-nea.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
1 σχόλιο:
oi mpatsoi ftaine gia tis elleipseis sto vamvaki
Δημοσίευση σχολίου