Σε αναμονή της ανακοίνωσης για τη νέα μεταβατική κυβέρνησή της, βρίσκεται η Τυνησία, τρεις μέρες έπειτα από την πτώση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπεν Άλι. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εκατοντάδες πολίτες πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος κόμματος.
Τρεις ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Άλι, έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και έναν μήνα στην Τυνησία, σήμερα Δευτέρα, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στην Τύνιδα, εκτός από λίγα καφέ, καπνοπωλεία και φούρνους. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών, η κεντρική είσοδος του οποίου έχει κλείσει με συρματοπλέγματα.
Περίπου 1.000 άνθρωποι πραγματοποιούν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος κόμματος στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters. "Εξω το RCD", "Έξω το κόμμα της δικτατορίας", φωνάζουν οι διαδηλωτές.
Ένοπλοι αστυνομικοί και τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί κοντά στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, θέατρο των χθεσινών συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες πιστών του καθεστώτος Μπεν Άλι και των δυνάμεων ασφαλείας.
Σήμερα Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που «θ’ ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Τυνησίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι. Η μεταβατική κυβέρνηση θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.
Τα κόμματα που συνδέονται με το πρώην καθεστώς θα αποκλειστούν από τη μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης. Ο ιστορικός ηγέτης της αντιπολίτευσης της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.
"Το θέμα είναι: θα υπάρξουν ελεύθερες και τίμιες εκλογές, ναι ή όχι, θα επιτρέψουμε σε όλες τις καλής προαίρεσης δυνάμεις, σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες να είναι υποψήφιοι;", είπε ο Μονσέφ Μαρζούκι, ηγέτης του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία, κόμματος της αριστεράς που τέθηκε εκτός νόμου από το καθεστώς Μπεν Άλι.
"Θα καταργηθεί ο ισχύων σήμερα εκλογικός νόμος, ο οποίος συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, για τη δικτατορία, ναι ή όχι; Με βάση ποιό Σύνταγμα θα κάνουμε τις εκλογές αυτές; Με βάση το Σύνταγμα της δικτατορίας;", αναρωτιέται ο Μονσέφ Μαρζούκι που ζει εξόριστος στη Γαλλία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Τυνησία.
"Προς το παρόν βρισκόμαστε ενώπιον ενός παραδόξου. Η Τυνησία εκδίωξε τον δικτάτορα, αλλά η δικτατορία παραμένει. Η δικτατορία δεν είναι απλώς ο Μπεν Άλι, η δικτατορία είναι το σύστημα. Το σύστημα λοιπόν βασίζεται σε ένα κόμμα, το Δημοκρατικό Συνταγματικό Συναγερμό (RCD), που βρισκόταν στην εξουσία υπό τον Μπεν Άλι. Το RCD είναι "ένα πελατειακό κόμμα", ένα αστυνομικό κόμμα που πλαισιώνει ολόκληρη τη χώρα, ένα πραγματικό χταπόδι και αυτό το κόμμα παραμένει παρόν. Είναι το κόμμα που διατήρησε στη νέα κυβέρνηση τις θέσεις-κλειδιά και φαντάζεται ότι μπορεί να παραπλανήσει τους Τυνήσιους για να εκλέξουν έναν δικό του υποψήφιο", δήλωσε ο ηγέτης του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία.
Ο Μονσέφ Μαρζούκι υπήρξε πρόεδρος της εκτός νόμου Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τυνησίας μέχρι το 1994 και ιδρυτής του Κονγκρέσου για τη Δημοκρατία το 2001. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους το 2000.
Ο Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι διέφυγε από την Τυνησία, ενώ το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας όρισε τον Φουέντ Μεμπάζα, πρόεδρο του κοινοβουλίου, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2011
1 σχόλιο:
εκει εχει βγει ο στρατος μαζι με τον κοσμο και συγκρουονται με τους προεδρικους..οπως ειχε γινει στην πορτογαλια το 76 με την επανασταση των γαρυφαλλων
Δημοσίευση σχολίου