Ισως περιμένατε ότι η οικονομική κρίση και η δυστυχία που προκάλεσε θα έφερναν την Αριστερά στο πολιτικό προσκήνιο. Οχι στην Ευρώπη. Από τον Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία και τον Φρέντικ Ράινφελτ στη Σουηδία μέχρι τον Καρλ τσου Γκούτενμπεργκ στη Γερμανία και τον Βάλντις Ντομπροβόσκις στη Λεττονία, οι ανατέλλοντες αστέρες της Ευρώπης είναι τώρα μια ομάδα 40άρηδων της κεντροδεξιάς, που πρόσφατα έφτασαν στα κορυφαία αξιώματα ή ετοιμάζονται να τα καταλάβουν. Νέοι, καλά δικτυωμένοι και φαινομενικά χωρίς πολλές ιδεολογικές αποσκευές, προσφέρουν μια διαφορετική εκδοχή συντηρητικής πολιτικής. Ιδού οι Λαμπροί Νέοι της Δεξιάς (Right Young Things -RYTS).
Καθώς η Ευρώπη θα παλεύει το 2011 με τις συνέπειες της κρίσης, από τους RYTS να περιμένετε ευπροσάρμοστες και πραγματιστικές απαντήσεις. Ολοι έχουν δείξει μια προθυμία να αποκοπούν από τις παραδόσεις των πολιτικών οικογενειών τους. Ο κ. Κάμερον διατυμπανίζει ένα εκσυγχρονισμένο Συντηρητικό Κόμμα που είναι κοινωνικά φιλελεύθερο. Ο κ. Ράινφελτ αυτοσυστήνεται ως θεματοφύλακας του προτύπου της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους της Σουηδίας. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, κ. Καρλ τσου Γκούτενμπεργκ, έχει ξεκινήσει την κατάργηση ενός κειμηλίου του συντηρητισμού, της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Οι ψηφοφόροι φαίνεται να εγκρίνουν. Οι κ. Κάμερον, Ράινφελτ και Ντομπροβόσκις κέρδισαν εκλογές το 2010. Ο αριστοκρατικός και φωτογενής κ. Γκούτενμπεργκ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Γερμανίας.
Τους ενώνουν και προσωπικοί δεσμοί. Οι RYTS συχνάζουν σε κεντροδεξιές συνάξεις -τα Σαββατοκύριακα σε αγγλικά εξοχικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή- δειπνούν και πηγαίνουν διακοπές μαζί, συνοδευόμενοι και από τις συζύγους τους. Οι κ. Κάμερον και Ράινφελτ φέρονται να επικοινωνούν με ηλεκτρονικά μηνύματα, σίγουρα για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της Σουηδίας που θέλει να αντιγράψει η Βρετανία.
Τέτοιοι διακρατικοί δεσμοί είναι χρήσιμοι. Αλλά ακόμη και οι υποστηρικτές ανησυχούν. «Χωρίς ένα συνεκτικό ιδεολογικό ιστό κινδυνεύουν να γίνουν χίλια κομμάτια», τονίζει ένας υποστηρικτής. Στη δεκαετία του 1990 ο Τόνι Μπλερ και οι Νέοι Εργατικοί ενέπνευσαν πολλούς στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το θυμάται κανείς;
The Financial Times
ΠΡΕΖΑ TV
1-1-2011
1 σχόλιο:
η φτωχια στην ελλαδα ηρθε παντως μετα απο 30 χρονια αριστερας και πολιτικης αναρχίας με επικεφαλης αυτους ντε του πολυτεχνείου... εφαγαν και οι κοτες δεν δουλευε κανεις και ολοι με χρημα οι ελληναρες.
οποτε μην απορουμε για τα ακροδεξια φαινομενα οταν εισαι εγκλωβισμένος πας προς την κατευθυνση που ειναι ανοικτή , ειτε το ανοιγμα αυτο ειναι τυχαιο ειτε εχει αφηθει σκοπιμα
Δημοσίευση σχολίου