Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2011

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ «ΠΥΡΗΝΙΚΗ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ

Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ουγγαρία απορρίπτει την πρόσφατη πρόσκληση της Τεχεράνης για περιήγηση στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Μπουσέχρ και το Νατάνζ, ενώ στο Ισραήλ, ο απερχόμενος αρχηγός της Μοσάντ Μεΐρ Νταγκάν διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς συστάσεις για υπαναχώρηση στις επίσημες θέσεις της χώρας του περί άμεσου πυρηνικού κινδύνου από το Ιράν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας βαρόνη Μάργκαρετ Αστον, έπειτα από χθεσινή συνάντησή της με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι στη Βουδαπέστη, είπε ότι «ο ρόλος της επιθεώρησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων ανήκει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως «το Ιράν θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα της μετάβασης της ΙΑΕΑ εκεί και της συνέχισης του έργου της».

Ο Μεΐρ Νταγκάν, στρατηγός εν αποστρατεία που συνταξιοδοτήθηκε προχθές ύστερα από οκταετή θητεία ως επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σε έγγραφη ενημερωτική έκθεση που παρέδωσε στο διάδοχό του Ταμίρ Πάρντο και στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, εκφράζει την εκτίμηση ότι το Ιράν δεν θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα πριν από το 2015. Προτείνει δε την ανανέωση της εμπιστοσύνης στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και συγκεκαλυμμένη δράση για να αποθαρρυνθεί ή να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης. «Το Ιράν δεν θα επιτύχει πυρηνική βόμβα πριν από το 2015 και αυτό ίσως», αναφέρει στην έκθεσή του. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν που τον Ιούνιο του 2009 είχε δηλώσει σε ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει την πρώτη του πυρηνική κεφαλή μέχρι το 2014.

Τάσσεται δε αναφανδόν εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, κάτι που «βγάζει είδηση», αφού το αρθρώνει ο άνθρωπος που κλιμάκωσε το σκιώδη πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των εχθρών του στο εξωτερικό την τελευταία οκταετία: «Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν το Ιράν, που αρνείται ότι επιδιώκει τη βόμβα, να εγκαταλείψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης (ΝΡΤ) και να επιδιώξει ένα πρόγραμμα χωρίς έλεγχο από τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ», συστήνει. «Το Ισραήλ δεν πρέπει να σπεύσει να επιτεθεί στο Ιράν, πρέπει να το κάνει μόνο εάν αισθανθεί το μαχαίρι στο λαιμό».
(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ, Haaretz)

ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: