Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗ¬ΜΑΤΙ¬ΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ Η ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑ¬ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ;;;
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΑΝ ΧΟΝΤΡΑ...ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΛΑΔΙ;

ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΑ...ΘΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΘΥΜΩΝΕΙ ΜΕ ΑKΡΑΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ...ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ...ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΕΧΕΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕΙ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙ ΜΑΣ....


Αντιμέτωπος με την κριτική των ίδιων των βουλευτών του βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Αντ. Σαμαράς, με αφορμή το πόρισμα-φιάσκο που κατέθεσαν τα «γαλάζια» μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens.Η κριτική που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αφορά κυρίως την αποφυγή από την πλευρά της ΝΔ κατάθεσης συγκεκριμένων ονομάτων και την οχύρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορείται ότι επέλεξε να μη διαταράξει τις εσωκομματικές του ισορροπίες φοβούμενος την αντιπαράθεση που μοιραία θα προέκυπτε με πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Υστερα από αυτή την επιλογή, που προφανώς έγινε σε κεντρικό επίπεδο και δεν ελήφθη από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης κ. Κ. Τζαβάρα, η υπόθεση «κάθαρση» για τη ΝΔ φαίνεται ότι «έκλεισε» με την αποπομπή από τα σκαλοπάτια της Ρηγίλλης των κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι του πορίσματος αυτού έχουν προηγηθεί η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι το Βατοπέδι «δεν είναι σκάνδαλο» και η αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την Εξεταστική για τα ομόλογα.

Σε μια προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση η ΝΔ επιχειρεί να συνδέσει με την κατάθεση προτάσεων για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με την επαναφορά της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα και το σχέδιο για τις αλλαγές που μπορούν -χωρίς συνταγματική αναθεώρηση- να γίνουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το επεξεργάζεται ήδη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημ. Αβραμόπουλος με ομάδα βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ θα επισημάνει ευθύς εξαρχής ότι ουσιαστικές αλλαγές δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, αλλά μέσα σε αυτά τα όρια θα δώσει έμφαση σε δύο τομείς:

1. Στην αύξηση του χρόνου παραγραφής, αλλά -όπως θα διευκρινίζεται- όχι στην πλήρη εξίσωση με όσα προβλέπονται για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Κύριο επιχείρημα του κ. Τ. Νεράντζη, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που σχεδιάζουν τη συνολική πρόταση, είναι ότι με το νέο σύστημα οι εκκρεμότητες είναι δυνατό να συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Στην αλλαγή της χρονικής αφετηρίας από την οποία θα εκκινεί η προθεσμία εντός της οποίας η Βουλή δικαιούται να ασκεί δίωξη κατά υπουργών ή υφυπουργών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μπορεί να ασκηθεί δίωξη ακόμη και όταν γίνεται γνωστή η ζημία που υφίσταται το ελληνικό Δημόσιο από πράξη ή παράλειψη δημόσιου λειτουργού.

Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου επανέρχεται σαν «πυροτέχνημα» από την πλευρά της ΝΔ, καθώς τα στελέχη της Ρηγίλλης σκοπίμως «ξεχνούν» ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή δεν βρήκαν στοιχεία έτσι ώστε να συνεχίσουν την έρευνα που είχε ξεκινήσει. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος χρησιμοποίησε προεκλογικά το 2004 το όλο ζήτημα, στη συνέχεια, παρά τις απόπειρες που έγιναν από μερίδα βουλευτών, δεν μπόρεσε να αποδείξει τα όσα έλεγε περί σκανδάλου.

Μαζί με τα ζητήματα αυτά, ο κ. Σαμαράς θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες και τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δηλώσει αντίθετος ως προς τη θέσπιση μονοεδρικών περιφερειών, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική» αυτή την επιλογή. Θα προτείνει, αντίθετα, την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρέζα αρκετά με το γαμω-σταυροι, τσούλες ρασοφόρες και τα σχετικά. Μικρό σε κτυπούσε η μαμά σου μαλακισμένο. Να βρίζεις του κολομουλάδες σου και άφησε ήσυχο τον Χριστούλη παπάρα. Αει στο διάλο