Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

ΚΥΜΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΞΕΣΠΑ ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ

Με τσουνάμι προσφυγών στη Δικαιοσύνη για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους, αναμένεται ότι θα απαντήσουν χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες τους επόμενους μήνες στο μποϊκοτάζ που επέβαλαν οι τράπεζες στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους έχουν από σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, προκειμένου να διεκδικήσουν είτε δικαστικό συμβιβασμό είτε στη συνέχεια ρύθμιση της αποπληρωμής των οφειλών τους και διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, από σήμερα, οπότε ξεκινά επίσημα η εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μέχρι και το καλοκαίρι, οπότε θα αρχίσουν να εκδικάζονται οι πρώτες υποθέσεις, αναμένεται ότι θα έχουν υποβληθεί μέχρι και 10.000 αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία, τα οποία αυτή την περίοδο στελεχώνονται με επιπλέον 80 θέσεις ειρηνοδικών για αυτό το σκοπό.

Προαπαιτούμενο το εξωδικαστικό στάδιο

Εκτιμάται δε πως με τις πρώτες αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών, οι τράπεζες θα συνειδητοποιήσουν πως είναι προς το συμφέρον τους να ρυθμίσουν συναινετικά με τους πελάτες τους τις οφειλές, παρά να φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο είναι να έχει προηγηθεί και να έχει αποτύχει η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τις τράπεζες. Ηδη, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από τις 4.000 αιτήσεις δανειοληπτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό μόλις μια προχώρησε, ενώ στις υπόλοιπες οι τράπεζες δεν δέχτηκαν.

Η ρύθμιση που θα γίνεται μέσω των δικαστηρίων ενδέχεται πάντως σε κάποιες περιπτώσεις να αποδειχθεί επώδυνη για τους δανειολήπτες, ωστόσο όπως τονίζει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος «όσοι έχουν πράγματι μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους και αυτό αποδειχθεί στο δικαστήριο, θα έχουν πολύ μεγάλα ευεργετήματα, καθώς οι δόσεις θα καθοριστούν στα μέτρα των δυνατοτήτων τους, ο χρόνος αποπληρωμής θα μειωθεί σε μόλις 4 χρόνια, μεγάλο μέρος του χρέους θα διαγραφεί, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να σώσουν την πρώτη κατοικία τους».

Η προσφυγή στα Ειρηνοδικεία έχει δύο στάδια:

* Σε πρώτη φάση και για χρονικό διάστημα που φτάνει συνολικά τους 5 μήνες, το δικαστήριο, αφού ορίσει δικάσιμο, θα προσπαθήσει να φέρει σε συμφωνία τράπεζες και οφειλέτες.

Στον πρώτο μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται στους πιστωτές σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Σε διάστημα 2,5 μηνών -περιλαμβανομένης και δεύτερης διαπραγμάτευσης- πρέπει οι τράπεζες να απαντήσουν τελεσίδικα, αν αποδέχονται ή όχι το σχέδιο. Συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν συμφωνούν οι μισοί πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

* Σε δεύτερη φάση: Αποτυχία και του δικαστικού συμβιβασμού οδηγεί στο πλέον κρίσιμο στάδιο που είναι η εκδίκαση της υπόθεσης, με σκοπό τη ρύθμιση των οφειλών, η οποία μπορεί να γίνει μόνο μία φορά για κάθε οφειλέτη.

Ρευστοποίηση περιουσίας

Ο τρόπος ρύθμισης των οφειλών εναπόκειται στην απόφαση του δικαστηρίου. Σε περίπτωση ρύθμισης όμως, διατάσσεται η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη.

Η πρώτη κατοικία μπορεί να σωθεί, εφόσον όμως ο οφειλέτης δεχθεί να εξοφλήσει, με όρους στεγαστικού δανείου, ένα πρόσθετο μέρος των χρεών του, που μπορεί να φτάνει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας σε διάστημα 20 ετών.

Οι δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών καθορίζονται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη, την περουσιακή του κατάσταση (επανεξετάζεται ανά 6μηνο), τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας τις βιοτικές ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας.

Το σημαντικό είναι πως η αποπληρωμή των οφειλών ορίζεται σε κάθε περίπτωση στα 4 χρόνια και στη συνέχεια ο οφειλέτης απαλλάσσεται οριστικά από το υπόλοιπο των χρεών του, ανεξαρτήτως ύψους, εφόσον είναι τυπικός στις πληρωμές του.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: