Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

«ΤΡΟΪΚΑ» ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ

Με τελεσίγραφα ανά χείρας καταφτάνουν στις27 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Κοµισιόν που µετέχουν στην τρόικα, καθώς θεωρούν ότι η Αθήνα εµφανίζεται να «σέρνει τα πόδια της» στην εφαρµογή υπεσχηµένων µε βάση το πρόγραµµα.

Οι τοµείς στους οποίους η Κοµισιόν δίνει τη µεγαλύτερη έµφαση είναι οι λεγόµενες «διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις άµεσου αποτελέσµατος» – η εφαρµογή επιχειρησιακών συµβάσεων, η εξυγίανση των ζηµιογόνων ∆ΕΚΟ, η απελευθέρωση χωρίς περιορισµούς των κλειστών επαγγελµάτων, αλλά και η εξυγίανση των κρατικών τραπεζών.

Οι Βρυξέλλες δεν αντιµετωπίζουν πλέον την Αθήνα ως µαύρο πρόβατο πουπρέπει να πειθαρχήσει σε εντολές επειδή έλαβε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, αλλά ως µια χώρα που όπως πολλές άλλες αντιµετωπίζει προβλήµατα δηµοσιονοµικά, διαρθρωτικά και ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να λάβει µέτρα που αφορούν όλες τις χώρες της Ενωσης. Η αλλαγή αυτή προήλθε λόγω των συζητήσεων για µια «συνολική λύση» για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους που µαστίζει την Ευρώπη – κι η οποία όπως απεδείχθη δεν αποτελεί µόνο ελληνικό πρόβληµα. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόλις προχθές, σε ανεπίσηµες συζητήσεις που είχαν οι επίτροποι στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά το κλίµα για την Ελλάδα δεν ήταν αρνητικό.

Πάντως, το κλιµάκιο της Κοµισιόν που θα αφιχθείστην Αθήνα είναι αποφασισµένο να επιβάλει πολιτικές που ούτως ή άλλως η Επιτροπή έχειπροκρίνει ως απαραίτητες για ολόκληρη την Ενωση.Ετσι, το Εργασιακό θα βρεθεί για άλλη µια φορά στο επίκεντρο, καθώς όπως υποστηρίζουν οι κοινοτικοί ο νόµος που εγκρίθηκεαπό τη Βουλή δεν είχε το επιθυµητό αποτέλεσµα – να υπάρξουν στην Ελλάδα επιχειρησιακές συµβάσεις, πέραν των κλαδικών. Αντιθέτως, όπως λένε, µε ευθύνη της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργείου Εργασίας «σαµποτάρονται» οι όποιες προσπάθειες για τέτοιες συµβάσεις, κάνονταςχρήση των δικλίδων ασφαλείας που παρέχει ο νόµος. Ως εκ τούτου, το τελεσίγραφο θα είναι απλό και σαφές: ή θα δούµε επιχειρησιακές συµβάσεις µέχρι την επόµενη επίσκεψή µας ή θα καταθέσετε τροπολογία αίροντας τις δικλίδες ασφαλείας.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ γενικότερα τις εργασιακές σχέσεις, η Κοµισιόν υποστηρίζει πως η µεγαλύτερη ευελιξία – τόσον στην αγορά εν γένει όσο και εντός της επιχείρησης – θα µπορούσε να συµβάλει στη µείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Παροτρύνει µάλιστα την Αθήνα – χωρίς ωστόσο να το απαιτεί ρητά – να µειώσει τους ονοµαστικούς µισθούς και του ιδιωτικού τοµέα, που σε συνδυασµό µε άλλα µέτρα απελευθέρωσης θα µπορούσαν – όπως εκτιµούν οι Βρυξέλλες – να έχουν ως αποτέλεσµα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Αλλωστε, σε µια έκθεση της συνολικής πολιτικής της Ενωσης, έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκεπρόσφατα στη δηµοσιότητα, υποστηρίζεται µε βάση συγκεκριµένο οικονοµετρικό µοντέλο πως η συγκράτηση και µείωση των αµοιβών – είτε µε µείωση των ωρών εργασίας είτε χωρίς – θα µείωνε αισθητά την ανεργία.

Η τρόικα θα εκφράσει την ενόχλησή της και για µια σειρά καθυστερήσεις. Ανάµεσά τους η αργοπορία στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων, η καθυστέρηση στην εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου, αλλά κι η µη εξοµοίωση του καθεστώτος των εργαζοµένων στις κρατικές τράπεζες µε εκείνο των εργαζοµένων στις ιδιωτικές τράπεζες, όπου συνάπτονται συµβάσεις ανά τράπεζα.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ θα τεθεί εκ νέου και το ζήτηµα των ∆ΕΚΟ, καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη οσονούπω να υποβάλει το πρόγραµµά της για το µέλλον τους στην περίοδο 2012-2014. Η Κοµισιόν ζητά περαιτέρω περικοπή των εξόδων – περιλαµβανοµένου του µισθολογικού κόστους – και περαιτέρω αύξηση των εσόδων (στην περίπτωση των µεταφορών, τα εισιτήρια). Επίσης, ζητά συγκεκριµένο σχέδιογια το ποιες ∆ΕΚΟ θα πρέπει να κλείσουν ως «µη αναγκαίες» και ποιες θα συγχωνευθούν. Κοινοτικοί παράγοντες έλεγαν πως εµµέσως πλην σαφώς η τρόικα ζητά απολύσεις στις ∆ΕΚΟ, ενώ οι περίφηµεςµετατάξεις δεν µπορούν να ελεγχθούν. Οι κοινοτικοί θα υπενθυµίσουν επίσης στο οικονοµικό επιτελείο την υποχρέωσή του να καταθέσει µέχρι τον Ιούνιο νέο Ασφαλιστικό, που να διασφαλίζει ότι οι δαπάνες για ασφάλιση δεν θα ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ.
ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: