Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΕΙ … ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

Με τον κίνδυνο της πλημμύρας διαβιούν δεκάδες οικογένειες εντός της κοίτης του ρέματος Δόξας, στα σύνορα των πρώην δήμων Τριανδρίας και Θεσσαλονίκης και εντός του νέου καλλικρατικού δήμου.
Σχεδόν κατεστραμμένες παράγκες και παλαιές αυθαίρετες μονοκατοικίες ηλικίας που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια έχουν φράξει τις διόδους διαφυγής των όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αντιπλημμυρική προστασία. Στο ύψος της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή, λίγο πριν από τη στροφή Λαμπράκη, σε δύο εγκαταλελειμμένα παραπήγματα εντός της κοίτης εγκαταστάθηκαν τον τελευταίο χρόνο ρακοσυλλέκτες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους από τα βρόμικα στάσιμα νερά, την υγρασία και τα σκουπίδια που άγνωστοι πετούν απερίσκεπτα μέσα στην κοίτη. Ακόμη και οι ρακοσυλλέκτες όμως συγκεντρώνουν διάφορα απορρίμματα και συσκευές, προκειμένου να τα πουλήσουν και να εξασφαλίσουν κάποια λιγοστά έσοδα προς το ζην.
Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στο ρέμα είναι χείριστες, οι παράγκες κινδυνεύουν να καταστραφούν από πιθανές έντονες καιρικές συνθήκες, ενώ με τις βροχές φουσκώνουν τα νερά με ενδεχόμενο να παρασύρουν ολόκληρα τα πρόχειρα νοικοκυριά. Η κατάσταση αυτή έχει προβληματίσει τους περίοικους και τους διερχόμενους, που ζητούν να βρεθεί τρόπος να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε ασφαλές σημείο και να διευθετηθεί η κοίτη του ρέματος, το οποίο κατεβαίνει από την περιοχή της Τριανδρίας, περνά μέσα από μια γειτονιά κάτω από το Καυταντζόγλειο στάδιο, σταματά στη λεωφόρο Καραμανλή και συνεχίζει υπογείως στη θάλασσα.

Κίνδυνος πλημμύρας
“Υπάρχει κίνδυνος το ρέμα αυτό να ξεχειλίσει και τα νερά να ανεβούν στην οδό Κ. Καραμανλή και να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη και στο οδικό δίκτυο, διότι ο αγωγός που διέρχεται την οδό Καυταντζογλείου είναι σχεδόν βουλωμένος από χόρτα, κλαδιά δέντρων, χώματα και σκουπίδια”, περιγράφει στη “Μ” ο κ. Ιωάννης Χαριζώνας, πρόεδρος του σωματείου ειδικών πραγματογνωμόνων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος περιδιάβηκε το ρέμα. Σημειώνεται ότι η πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηρίσει με κόκκινο τις περιοχές των ρεμάτων Τριανδρίας για ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων.
Μέσα στα ρέματα της Τριανδρίας υπάρχουν για περισσότερα από 50 χρόνια αυθαίρετα κτίσματα και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για κατοικία. Ο δήμος Τριανδρίας, με άλλους δήμους, επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα με τη δημιουργία μιας τράπεζας γης, για να αποκατασταθούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων και παράλληλα να αποδοθούν τα ρέματα προς ανάπλαση. Η προσπάθεια, που απαιτούσε την συνδρομή της πολιτείας, δεν τελεσφόρησε και η κατάσταση στα ρέματα παρέμεινε επικίνδυνη.


Σε εξέλιξη έργα καθαρισμούΕπικίνδυνα παραπήγματα στο ρέμα της Τριανδρίας

Το υπουργείο Υποδομών έχει σε εξέλιξη έργα για τον καθαρισμό και τις διευθετήσεις των ρεμάτων. Το ρέμα της Δόξας καθαρίστηκε τον Απρίλιο του 2009 και έχει δημοπρατηθεί μια νέα εργολαβία για την ανατολική Θεσσαλονίκη. “Σε δεκαπέντε ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η εργολαβία που περιλαμβάνει το ρέμα της Δόξας”, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Τηλιγάδα, προϊστάμενο της ΕΥΔΕ Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού, έχει δημοπρατηθεί μελέτη για τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των δήμων Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας Θεσσαλονίκης, για την οποία υπολογίζεται να υπογραφεί η σύμβαση στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο “δεν είναι στην αρμοδιότητά μας το ζήτημα των αυθαιρέτων, δεν κάνουμε οριοθέτηση ή αστυνόμευση”, εξηγεί ο κ. Τηλιγάδας. Το σύνθετο ζήτημα των αυθαιρέτων απασχολεί τους εμπλεκόμενους δήμους, τις τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες τους και σε κάποιες περιπτώσεις την ΕΥΑΘ Παγίων, όπου αυτή έχει ευθύνη. Ελλείψει χρημάτων όμως δεν έγιναν ακόμη ενέργειες για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις των νόμιμων κτήσεων ή την απομάκρυνση και αποκατάσταση παράνομων ιδιοκτητών, ούτε και για την ανάπλαση των ρεμάτων.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Φωτ. Αλ. Αβραμίδης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: