Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

ΨΑΧΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ…ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ…

Οργανωτικό μοντέλο και αποσαφήνιση των σχέσεών του με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους και τους... πράσινους διαφωνούντες αναζητά το σχήμα της αριστεράς

Με ορίζοντα το τριήμερο 1-3 Απριλίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχουν αρχίσει οι προσυνεδριακές διεργασίες. Η 30μελής επιτροπή θέσεων με συντονιστή τον Δ. Χατζησωκράτη (μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Νικ. Σταματάκης, Θ. Αθανασίου Στ. Λειβαδάς, Μ. Σαμπατακάκης, Αννα Φιλίνη, Μ. Ματσαγγάνης, Γ. Πανούσης, Γ. Σακιώτης, Κ. Κάρης, Α. Ανηψητάκης), επεξεργάζεται ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στις οργανώσεις, ώστε από το τέλος Φεβρουαρίου να αρχίσει η συζήτηση. Βάση των θέσεων θα είναι τα 28 σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης και θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρία σημεία :

*Στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, θα επισημαίνεται η «κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, αφού η αντίληψη για εναλλακτική πρόταση εξουσίας δεν είναι απλά μια πρόταση για συζήτηση αλλά βαθύτατα πολιτική πράξη. Ομως οι προϋποθέσεις για μια συζήτηση, με ευθύνη της κυβέρνησης σήμερα δεν υπάρχουν». Αρα το ζήτημα της κεντροαριστεράς παραμένει ανοικτό για τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίζεται ότι η ΔΗΑΡ «δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τα σημερινά δεδομένα».

*Οι συντάκτες των θέσεων θα επιμείνουν στην αμφίπλευρη διεύρυνση, η οποία θα καθορίζεται από «το άνοιγμα προς τους Οικολόγους Πράσινους και προς εκείνο το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς».

*Για τις σχέσεις με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, «συντρόφους που έχουν επιλέξει λάθος προσανατολισμό», η άποψη θα είναι σαφής: « Μπορούμε να συμπλέουμε σε ζητήματα που η κοινή δράση θε είναι επωφελής για την κοινωνία, όμως δεν έχουν αρθεί οι αιτίες της διάσπασης, και η ΔΗΑΡ δεν είναι κόμμα αντιμνημονιακό που έχει τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει για το καταστατικό του κόμματος και την οργανωτική του συγκρότηση. Η επιτροπή με επικεφαλής τον Σ. Λυκούδη (και τους Μαρία Κουβέλη, Φ. Προβατά, Χ. Μαυροκεφαλίδη, Γ. Παππά, Μ. Μαρκάκη), μελετάει τα καταστατικά ελληνικών και ευρωπαϊκών κομμάτων ώστε να καταλήξει σε συγκερασμό που θα δίνει ένα διαφορετικό κομματικό προφίλ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι συζητήσεις για «το τι κόμμα θέλουμε» διανύουν όλο το φάσμα, από το κλασικό οργανωτικό μοντέλο μέχρι εκείνο της χαλαρής σχέσης των οργανώσεων με το κόμμα και φτάνουν στο ανοικτό κόμμα στην κοινωνία. Τα ερωτήματα όπως π.χ. αν θα ισχύουν οι τάσεις, και πώς θα λειτουργούν εντός του κόμματος, αναμένεται να προκαλέσουν συζητήσεις αφού η τάση της «Ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ είναι η δημιουργός της ΔΗΑΡ.

Ο αριθμός των μελών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο δεν έχει καθοριστεί, αφού νέα μέλη θα μπορούν να εγγράφονται χωρίς προαπαιτούμενα μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ενώ στις 20 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή αντιπροσώπων. Σημαντικό ρόλο στο διάλογο για τις θέσεις αναμένεται να παίξει και το νεοσύστατο «Ινστιτούτο Μ. Παπαγιαννάκη», το οποίο θα λειτουργεί ως think tank του κόμματος. Επικεφαλής θα είναι ο καθηγητής Γ. Πανούσης, ο οποίος είχε και την ιδέα ίδρυσής του. Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για το ποιοι θα το στελεχώσουν, ενώ ήδη ακούγονται τα ονόματα των πανεπιστημιακών Γ. Παπαθεοδώρου και Γ. Γεωργάτου.
Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ papulias@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: