ΕΙΚΟΝΑ διάλυσης, εξαιτίας της δραστικής περικοπής δαπανών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εμφανίζει ένας από τους βασικούς πυλώνες του ελληνικού τουρισμού, ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ).
Ο ΟΤΕΚ αποτελεί τον κύριο δημόσιο φορέα για την επαγγελματική εκπαίδευση στελεχών του τουρισμού στη χώρα μας, ενός κλάδου που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία.
Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΤΕΚ είναι το γεγονός ότι, ενώ τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός ΟΤΕΚ), έχουν εκριθεί μόλις 12,85 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτά όμως είναι διασφαλισμένα.
Καθησυχαστικός προς το προσωπικό του ΟΤΕΚ εμφανίστηκε μιλώντας στην «Οικονομία» ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, που δήλωσε: «Πρώτο μέλημά μας είναι να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο ΟΤΕΚ. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μην επηρεαστεί ο οργανισμός από τις περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης». Απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία του. Αμεσα, ανέφερε, υπογράφεται η σχετική έγκριση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα τμήματα μετεκπαίδευσης εργαζομένων.
Στον αέρα...
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, η λειτουργία του οργανισμού βρίσκεται στον αέρα για τη φετινή χρονιά, καθώς οι σχολές του, που λειτουργούν και ως οικοτροφεία, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες σίτισης, θέρμανσης και βασικών πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για τα μαθήματα (τρόφιμα που χρησιμοποιούν τα τμήματατα εστίασης κ.λπ.). Ηδη οι οφειλές προς προμηθευτές ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ.
Ετσι, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα μαθήματα -αν και αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο- στις σχολές, τα ΙΕΚ και τα τμήματα μετεκπαίδευσης του οργανισμού στα οποία καταρτίζονται κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές, σπουδαστές αλλά και εργαζόμενοι που απασχολούνται, ήδη, σε τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δεν έχει προσληφθεί απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό (εκπαιδευτές πιστοποιημένοι από το υπουργείο Εργασίας) για τα τμήματα μετεκπαίδευσης, ενώ από τις τέσσερις σχολές ξεναγών δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι τρεις. Θα ξεκινήσει μόνο αυτή των Αθηνών, αλλά το... φθινόπωρο.
Εργαζόμενοι του ΟΤΕΚ συνδέουν την αποδιοργάνωση του οργανισμού με την επιδίωξη των περίπου πενήντα ιδιωτικών τουριστικών σχολών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων οι ισχυρότερες υπολογίζονται σε δεκαπέντε) να αποσπάσουν μαθητές.
«Από την απαξίωση του ΟΤΕΚ κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών και χαμένοι οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους. Υπολογίστε πως η φοίτηση των σπουδαστών στον ΟΤΕΚ είναι δωρεάν, ενώ η διετής φοίτηση στις ιδιωτικές σχολές κοστίζει 8.000 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Καραθανάσης, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματα και τις τουριστικές επιχειρήσεις και μέλος του δ.σ. του ΟΤΕΚ.
Η οικονομική κρίση, ωστόσο, αλλά και το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του ΟΤΕΚ συνήθως προσλαμβάνονται σε επιχειρήσεις όπου κάνουν την (αμειβόμενη) πρακτική τους άσκηση, αύξησε φέτος σημαντικά τον αριθμό των αιτήσεων εγγραφής: έφτασαν τις 1.933 έναντι 1.578 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 22%.
Φέτος είναι προγραμματισμένο να φοιτήσουν στον ΟΤΕΚ συνολικά 1.725 σπουδαστές στις σχολές ΕΠΑΣ (δέχονται μαθητές με απολυτήριο Α' λυκείου) και ΙΕΚ (με απολυτήριο λυκείου). Στις δύο ανώτερες σχολές (Ρόδου και Αγ. Νικολάου Κρήτης) θα φοιτήσουν 102 πρωτοετείς σπουδαστές και 53 από προηγούμενα έτη. Παράλληλα, πρόκειται να μετάσχουν στα προγράμματα μετεκπαίδευσης 708 εργαζόμενοι. Από τις τέσσερις σχολές ξεναγών (μοναδικές στην Ελλάδα) αποφοιτούν συνολικά 120 ξεναγοί, οι οποίοι παρακολουθούν κύκλο σπουδών διόμισι ετών.
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου