Το ζήτημα της ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF τίθεται στο τραπέζι της σημερινής συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μετά τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, η Γερμανία - χώρα κλειδί για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης - είναι πιθανό να μπλοκάρει μια τέτοια κίνηση. Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την αύξηση του μεγέθους των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, όπως το πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.. "Δεν υπάρχει καμία ανάγκη επί του παρόντος" για κάτι τέτοιο δήλωσε σε γερμανικό κρατικό ραδιοσταθμό, υποδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης μεσοπρόθεσμης λύσης και επίλυσης των προβλημάτων των περιφερειακών χωρών με ίδιες δυνάμεις.
Αναφερόμενος στις προτάσεις Μπαρόζο δήλωσε : ¨"Με τόσο απομονωμένες προσεγγίσεις, η κατάσταση δεν μπορεί να διευκολυνθεί και αντίθετα περιπλέκεται περισσότερο", δήλωσε ο Σόιμπλε συμπληρώνοντας "δεν γνωρίζω τι τον παρακίνησε να προτείνει κάτι τέτοιο την μέρα που η Πορτογαλία έβγαινε να δανειστεί στις αγορές. Στο κάτω-κάτω, ήταν πιστεύω κάποτε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την παραμονή της συνάντησης στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την άποψή του για ενίσχυση του ταμείου τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Το ταμείο αυτό μπορεί να δανειστεί χρήματα στις αγορές με εγγυήσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μέχρι 440 δισ. ευρώ. Όμως επειδή χρειάζεται να κρατήσει την άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, μπορεί να δανείσει το ίδιο μόνον μέχρι 250 δισ.. Αυτό σημαίνει πως σήμερα τα περιθώρια που έχει για διάσωση μιας ακόμη χώρας περιορίζονται στην Πορτογαλία.
Εν τω μεταξύ η Γερμανία πιέζει για λήψη ευρύτερων μέτρων κατά της κρίσης στη σημερινή συνάντηση κορυφής. Η Γερμανίδα πρωθυπουργός, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε το Σάββατο πως οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα στήριξης του ευρώ πρέπει να αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού πακέτου με στόχο την ισχυροποίηση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Επίσης, διευκρίνισε, πως τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη πρέπει να έχουν μελετηθεί σοβαρά προηγουμένως και όχι κάθε φορά να εγείρεται και κάποιο νέο ζήτημα.
Ανάμεσα στα αμφισβητούμενα θέματα είναι η επιθυμία της Γαλλίας να επιτραπεί στον μηχανισμό διάσωσης να αγοράζει ομόλογα ευάλωτων χωρών-μελών, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία η οποία με τη σειρά της θέλει να εισάγουν οι χώρες-μέλη στη νομοθεσία τους τον κανόνα του "φρένου στο χρέος" που η ίδια υιοθέτησε το 2009. Η Γερμανία επίσης αντιτίθεται στη μείωση του επιτοκίου με το οποίο ο μηχανισμός EFSF χρεώνει τις δανειζόμενες χώρες, ένα βήμα που άλλες χώρες θεωρούν απαραίτητο για να επιτραπεί στις ευάλωτες οικονομίες να μειώσουν τον όγκο χρεών τους. Εάν το περιθώριο του επιτοκίου που σήμερα είναι 300 μονάδες βάσης μειωνόταν για τον μηχανισμό EFSF, θα έπεφτε αυτομάτως και το κόστος των δανείων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με Ελλάδα και Ιρλανδία.
ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου