Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ…Ο ΓΑΠ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΤΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;;;

Δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στα οικονομικά των κομμάτων, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στον εκλογικό νόμο, στη διάκριση των εξουσιών, όπως και στο χτύπημα της διαφθοράς, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήδη η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ σε ότι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens είπε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Επανερχόμενος, ωστόσο, λίγο αργότερα στον θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι [τελικά] αυτές δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του κοινοβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αισθανόμαστε περήφανοι που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε Εξεταστικές και περήφανοι που ως κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να φωτιστούν οι υποθέσεις» και διερωτήθηκε «πόσο περήφανοι αισθάνονται αυτοί που έλεγαν «όχι» σε όλα και έκλεισαν νύχτα την Βουλή για να εξασφαλίσουν την παραγραφή».

    «Μπορεί η διαφθορά να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά δεν μας ακουμπά όλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά των κομμάτων και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, λέγοντας πως ήδη ξεκίνησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά, ενώ θα υπάρξει και νέος εκλογικός νόμος.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, για απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους μέσω και της δημοσίευσής τους, ενώ πρόσθεσε «να δούμε πως θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα».

    Σε ότι αφορά την διάκριση των εξουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έλειπε η πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κατεστημένο, προσθέτοντας ότι «έχουμε την βούληση, την στήριξη του ελληνικού λαού, ενώ δημιουργούμε και θεσμούς που θα μας στηρίξουν στην σύγκρουση αυτή».

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την έναρξη οργανωμένου διαθεσμικού διαλόγου με συμβολή όλων των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην βραδυπορία και την αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.

    «Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι δικαστής και ο πολιτικός πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, εμείς είμαστε οι εκλεγμένοι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «οι εξουσίες μπερδεύτηκαν και η λαϊκιστική γενίκευση γίνεται η μήτρα κάθε συγκάλυψης».

  

       "Να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες"


    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του προχώρησε σε σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν το 2010, αναφέροντας ότι «δεν είχαμε φανταστεί το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε η ΝΔ» και τονίζοντας ότι «δεν ζήσαμε την χρεοκοπία, διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες και σήμερα έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε πλήρως την εικόνα της χώρας».

    «Είμαστε στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος στην ΕΕ, ενώ σήμερα έχουμε την δυνατότητα διαχείρισης του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι τώρα είναι η ώρα να «χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες» και πρόσθεσε ότι το 2011 θα είναι έτος όπου το βάρος του κυβερνητικού έργου θα δοθεί «σε δημιουργικά ελπιδοφόρες ανατροπές», υπογραμμίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που εφαρμόζουμε είναι στο πρόγραμμά μας».

    Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, ανέβασε τους τόνους έναντι της «παραδοσιακής Αριστεράς» -όπως είπε- κάνοντας λόγο για «α λα καρτ δυνάμεις υπέρ της αριστεράς και της προόδου» και προσθέτοντας ότι «η παραδοσιακή αριστερά έχει γίνει θιασώτης αντιλήψεων» που δημιουργούν ελλείμματα, εξυπηρετώντας συντεχνίες και όλα αυτά μεταφράζονται σε αιτήματα προς το κράτος.

  

    Αριστερά και συντήρηση

  

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την «παραδοσιακή αριστερά» ότι με αυτή της την στάση επέτρεψε στην συντήρηση να χτυπήσει το κοινωνικό κράτος.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε υπό τύπον ρητορικού ερωτήματος «αν είναι αριστερό να κληρονομείς χρέη, να προστατεύεις συντεχνίες, να δέχεται να συνταξιοδοτείται κάποιος από τα 45 του, να δέχεσαι απαράδεκτες φοροαπαλλαγές, να δέχεσαι την μη έκδοση αποδείξεων, να δέχεσαι τις σχέσεις κράτους και επιχειρηματιών, καθώς και τις σχέσεις -μέσω θαλασσοδανείων- κράτους και αγροτών, ή το γεγονός ότι πρέπει να πληρώνει η «επαρχία» κάποιες συντεχνίες των αστικών συγκοινωνιών».

    «Πόσο είναι αριστερό και προοδευτικό να εκμεταλλεύεσαι τον ανθρώπινο πόνο και να προχωράς στην ανομία, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η διάλυση του κοινωνικού ιστού «θα δημιουργήσει αντανακλαστικά καταστρεπτικά για τον τόπο» και διερωτώμενος και πάλι αν «οι καταλήψεις και η ανομία συνιστούν πρόοδο».

    «Αριστερά και πρόοδος είναι η ευνομία και όχι η «επένδυση» στο κοινωνικό «μπάχαλο» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αριστερά και πρόοδος είναι η απόλυτη αφοσίωση στο δικαίωμα του πολίτη, το τέλος των διακρίσεων και το να λες «όχι» στα «ρετιρέ», τους βολεμένους και τα συντεχνιακά δικαιώματα».

    «Αντιδρούν πολλά συμφέροντα μικρά και μεγάλα, εμείς δεν κάνουμε πίσω [μπροστά] στα κατεστημένα και λέμε «όχι» στην ευημερία εις βάρος των παιδιών μας», είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως «υπερασπιζόμαστε τον εποπτικό ρόλο του κράτους στην οικονομία της αγοράς», ενώ τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων κράτους-αγοράς.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στο εντός ΕΕ γίγνεσθαι, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι συζητήσεις στην ΕΕ δεν είναι θεωρητικές και πρόσθεσε ότι «συμμετέχουμε στην συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ καθώς και στην συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το 2011 «ξεκινά με αισιοδοξία, ο συναγερμός δεν έχει λήξει, αλλά είμαστε πιο απερίσπαστοι», ενώ εξήρε την «ωριμότητα του ελληνικού λαού αλλά και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καθώς οι βουλευτές ήταν παρόντες και υπεύθυνοι στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας».

  

    Εθνική Συνδιάσκεψη και facebook

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει το έργο της, να «ανοιχτεί» σε συνεργασία με διάφορους κοινωνικούς φορείς, και τόνισε ότι οι βουλευτές θα πάρουν ενεργό μέρος στην υπό προετοιμασία Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Αναγιγνώσκοντας το μήνυμα μιας νέας κοπέλας στο facebook, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κοπέλα ζητά τα αυτονόητα, οι δικές μας αξίες είναι αναλλοίωτες, εφαρμόζουμε ως κυβέρνηση τα αυτονόητα, ενώ η Συνδιάσκεψή μας θα στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό».

   

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: