Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2011

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΛΑΘΗΤΟ Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ»

Αμεσα απάντησε η κυβέρνηση στις παραινέσεις του γνωστού οικονομολόγου για αναδιάρθρωση χρέους καθώς εκτιμά ότι δεν είναι εφικτή η επιστροφή σε υγιείς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. ΤΟ 2011 θα βγούμε από την ύφεση και το 2012 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στον RealFM και σημείωσε ότι ο κ. Ρουμπινί δεν έχει το αλάθητο και οι προβλέψεις του θα διαψευσθούν.
«Δεν έχει το αλάθητο ο Ρουμπινί»

O υφυπουργός Οικονομικών o κ. Σαχινίδης επέστησε την προσοχή των πολιτών στις τοποθετήσεις οικονομολόγων για το οικονομικό χρέος, «ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν».

«Μέσα από το γκρίζο τοπίο αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια, ότι η οικονομία αρχίζει και πατά στα πόδια της», τόνισε ο κ.Σαχινίδης, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα τη σημαντική αύξηση στις εξαγωγές.

Επανέλαβε επίσης ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης.

Ρουμπινί: Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της

Η Ελλάδα θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εκτιμά ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπίγκελ», ο Ρουμπινί τονίζει ότι «η χρηματοδότηση μιας χρεοκοπημένης χώρας και η επιβολή σοβαρότατων περικοπών, δεν αποτελεί λύση. Ακόμα και αν γίνει αύξηση της φορολογίας και οι δαπάνες μειωθούν, η Ελλάδα δεν θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Αντιθέτως, οι εξαγωγές θα μειωθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και το μερίδιο της αγοράς θα χαθεί.

Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα Σχέδιο Β. Αυτό θα πρέπει να αποτελείται από έναν ορθολογιστικό τρόπο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Να βρεθεί δηλαδή ένας τρόπος συνεννόησης μεταξύ πιστωτή και δανειζόμενου. Και θα πρέπει να βρούμε τρόπους αναπροσαρμογής για την Πορτογαλία και την Ισπανία».

«Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσο περνάει ο καιρός, όσοι παρακολουθούν από κοντά την αγορά έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Βρετανία και την Ιρλανδία. Ακόμα και χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική θα έχουν προβλήματα λόγω της υπερχρέωσης. Ίσως όχι εφέτος όμως κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά που με ανησυχούν είναι τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη», πρόσθεσε.

Βολές προς την Γερμανία

Ως προς τη στάση που τηρεί η Γερμανία, ο Ρουμπινί εμφανίζεται επικριτικός. «Για το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης, η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την ανάπτυξη στο εσωτερικό της και στην Ε.Ε. -πρέπει, λοιπόν, να αναβάλει τη στρατηγική της λιτότητας», προειδοποιεί. Προβλέπει μάλιστα ότι το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας θα πάψει σύντομα να λειτουργεί αν το κέντρο βάρος του δεν στραφεί από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση. Τέλος, απορρίπτει την ιδέα διχοτόμησης της Ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο, καθώς, όπως λέει, «ποτέ δεν υπήρξε νομισματική ένωση μόνο με αδύναμα μέλη».

Αμεση δράση για το ευρώ

Γιά το σύνολο της Ευρώπης, ο Ρουμπινί σημειώνει ότι χρειάζεται άμεση δράση για να σωθεί το ευρώ. « Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη για να αποτρέψει την κατάρρευση του ευρώ», σημειώνει και τονίζει ότι η Γερμανία πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για να υπερασπιστεί το κοινό νόμισμα και να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική. «Διαφορετικά, ελοχεύει η καταστροφή» τονίζει ο επονομαζόμενος και «Κύριος Καταστροφή».

«Η κατάσταση των υπερχρεωμένων κρατών στην περιφέρεια του ευρώ είναι παρόμοια με αυτή την αμερικανικών Πολιτειών, από την Καλιφόρνια μέχρι το Ιλινόις. Υπάρχουν επίσης σαφείς διαφορές: ακόμη κι αν η Καλιφόρνια χρεοκοπούσε, κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι ως εκ τούτου θα κατέρρεε και η αμερικανική νομισματική ένωση. Τα προβλήματα του χρέους που έχουν σήμερα η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αντίθετα, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η ΗΠΑ μπορούν πάντα να χρηματοδοτούν το χρέους τους τυπώνοντας περισσότερο νόμισμα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να χαλαρώσουν την νομισματική τους πολιτική ενάντια στην θέληση της Γερμανίας. Απλώς, υπάρχουν περισσότερες διαφωνίες παρά συμφωνία στην Ευρωζώνη» σημειώνει ο Ρουμπινί και προσθέτει:

«Τα μέτρα περιορισμού του κόστους, η αυστηρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τρέχουσα υψηλή αξία του ευρώ ? όλα αυτά είναι πολύ καλά για την Γερμανία και την καρδιά της ΕΕ. Όμως αυτό που είναι καλό για την Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν είναι καλό για τις χώρες της περιφέρειας της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: