Με το νέο έτος να έχει εισέλθει για την ευρωζώνη συνοδευόµενο από σωρεία κακών ειδήσεων, το Βερολίνο αποκαλύπτει κάθε µέρα και πιο φανερά τις προθέσεις του για το µέλλον.
Μια οικονοµική καινοµισµατική ένωση κοµµένη και ραµµένη στα µέτρα του,όπου ο συντονισµός δεν θα γίνεται από τις Βρυξέλλες στη βάση κάποιας συναίνεσης των 17 πλέον χωρών πουµοιράζονταιτο κοινόνόµισµα, αλλά από την καγκελαρία, µε εργαλείο απόλυτου εκβιασµού τα χρήµατα που θα χρειασθούν διαρκώςκαι περισσότερες χώρες για να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Αυτή η «ευρωζώνη α λα Γερµανία» προκαλεί έντονη δυσφορία και στην Κοµισιόν και στα Ηλύσια Πεδία – πόσω µάλλονστις αδύναµες χώρες – αλλάεπί του παρόντος ουδείς µοιάζει να έχει τη δύναµη να αντισταθεί. Ακόµη και οι εντός της Γερµανίας φωνές αντίρρησης πέφτουν στο κενό.
Τελευταίο «κρούσµα» της γερµανικής κυριαρχίας, η έντονη πίεσή της να υπάρξει από τα κράτη - µέλη συνταγµατική ή έστω νοµοθετική ρύθµιση που να απαγορεύει στις εθνικές κυβερνήσεις, τωρινές και µελλοντικές, να δηµιουργούν ελλείµµατα. Πρόκειται για ρύθµιση που υπάρχει στο γερµανικό Σύνταγµα, αλλά σε κανένα άλλο στην Ευρώπη.
Ως επιχειρηµατολογία επιστρατεύθηκ ε «µελέτη» της∆ιεύθυνσης Οικονοµικών της Κοµισιό ν,πουυποστηρίζει ότι εάν υπήρχεµια τέτοιαπρόβλεψη οι χώρες θα είχαν όφελος το 2010 µέχρι και 100 µονάδες στα spreads τους. Η ίδια µελέτη βαθµολογεί τις χώρες µεβάση τη «συµµόρφωση» προς αυτήν την «επιτακτική ανάγκη» και εννοείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κλίµακας µε αξιολόγηση «0».Η µελέτη αξιολογεί και τις σχετικές κατηγορίες – Σύνταγµα, νόµος, υπουργική απόφαση κ.λπ. – αλλάκαι τους ελεγκτικούς µηχανισµούς όπως και τους µηχανισµούς κυρώσεων. Κοινοτικές πηγέςέλεγαν ότι κανείς δεν επιθυµεί, φυσικά, τις υπερβάσεις των ελλειµµάτων που έχουν σηµειωθεί στο παρελθόν, αλλά τίθενται ερωτήµατα όσον αφορά τη δέσµευση τηςοικονοµικήςπολιτικής µελλοντικών κυβερνήσεων, κυρίως όταν η οικονοµική και πολιτική ένωση δεν είναι ακόµη πραγµατικότητα στην ευρωζώνη. Προσέθεταν ακόµη πως η Ενωση έχει τους µηχανισµούς, όπως το προσφάτως ενισχυµένο Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζει τη συµµόρφωση των κρατών χωρίς να καταφεύγει σε τέτοιου είδους έξωθεν παρεµβάσεις σε τοµείς εθνικής κυριαρχίας.
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου