Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2011

Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες σήμερα κανονισμούς του Συντάγματος και παρέπεμψε στους πολιτικούς για ενδεχόμενες αλλαγές νομοθεσίας.

Η γνωμάτευση αυτή έγινε έπειτα από προσφυγή ενός ζεύγους γυναικών που έχουν ενωθεί με το PACS (συμφωνητικό πολιτικής ένωσης αλληλεγγύης), το οποίο ισχύει για ετερόφυλους και ομόφυλους. Οι δύο γυναίκες αναζητούσαν ευρύτερη νομική κάλυψη για τα τέσσερα παιδιά τους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει στη γνωμάτευσή του ότι τα αμφισβητούμενα άρθρα του αστικού κώδικα (75 και 144) «είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα». Από αυτά προκύπτει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα γαλλική νομοθεσία «γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας». Στο πλαίσιο αυτό βασίστηκε το 2007 το Ακυρωτικό Δικαστήριο (το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γαλλίας), ακυρώνοντας γάμο ομοφυλοφίλων που είχε τελεστεί παράνομα το 2004.

Σχετικά με τις καταγγελίες για παράβαση της αρχής της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου, το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο «παραπέμπει τους ενάγοντες στους πολιτικούς», όπως συνέβη και με την ομογονεϊκότητα. Με βάση την αρχή ότι «ένας γάμος είναι ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας», οι νομοθέτες έκριναν ότι «η διαφορετικότητα της κατάστασης ανάμεσα στα ζευγάρια ιδίου φύλου και στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου μπορεί να δικαιολογήσει μια διαφορετική μεταχείριση σχετικά με τους κανόνες οικογενειακού δικαίου».

Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία, Καναδά, Νότια Αφρική, Αργεντινή και σε ορισμένα κράτη της Αμερικής. Οι Γάλλοι με ποσοστό 58% σήμερα είναι υπέρ, η Δεξιά αντιτίθεται, ενώ η Αριστερά έχει αποφανθεί υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλοφίλων.

ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: