«Πρόκειται για µια συνεχιζόµενη σφαγή». Αυτή την εικόνα έδινε χθες για την Τυνησία η Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρόεδρος της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Ο κατάλογος µε τους νεκρούς που είχε µπροστά της περιελάµβανε 66 ονόµατα. Αλλά ο πρόεδρος υποσχέθηκε στους διαδηλωτές πως όλα θα αλλάξουν...
Πριν από λίγες ηµέρες, ο Ζιν Ελ Αµπιντίν Μπεν Αλι είχε χαρακτηρίσει τις ταραχές «τροµοκρατικές ενέργειες που ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό». Στο νέο τηλεοπτικό διάγγελµα που απηύθυνε χθες το βράδυ, εµφανώς φορτισµένος, υποσχέθηκε να µειώσει την τιµή της ζάχαρης, του γάλακτος και του ψωµιού, να χορηγήσει νέες πολιτικές ελευθερίες, να βάλει τέλος στη λογοκρισία στο Ιντερνετ και να µην αλλάξει το Σύνταγµα που θα του επέτρεπε να παραµείνει στην εξουσία όταν λήξει η θητεία του, το 2014. ∆ιέταξε επίσης, ζωντανά από την τηλεόραση, τις δυνάµεις ασφαλείας να πάψουν να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Κανένα αποτέλεσµα
Το αν και κατά πόσο θακαταφέρει ο Μπεν Αλι µε αυτή τη «στροφή» (ή ελιγµό…) να σβήσει τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη χώρα αποµένει να φανεί. Μέχρι χθες, πάντως, ούτετα αποτρεπτικά µέτρα (όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε επ’ αόριστον την Τετάρτη ή η ανάπτυξη του στρατού) ούτε τα καλοπιάσµατα των αρχών (όπως η αποποµπή του υπουργού Εσωτερικών ή η υπόσχεση δηµιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας) έδειχναν να φέρνουν αποτέλεσµα. Οι πληροφορίες φτάνουν από την Τυνησία αποσπασµατικά, δύσκολα επιβεβαιώνονται, πόσω µάλλον αφού οι αρχές επιµένουν πως από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές, στις 19 ∆εκεµβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους «µόνο» 23 άνθρωποι. Σύµφωνα µε τη Σουχάιρ Μπελχάσεν, εντούτοις, µόνο οκτώ ήταν οι διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέµπτη σε προάστιο της Τύνιδας.
Μεταξύ των νεκρών συµπεριλαµβάνονται πλέον και ξένοι υπήκοοι τυνησιακής καταγωγής που επισκέπτονταν τη χώρα: οΧατέµ Μπεταχάρ,ένας 38χρονος γαλλοτυνήσιος καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήµιο της Κοµπιέν, σκοτώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Ντουζ· µια Ελβετή τυνησιακής καταγωγής, µέλος του νοσηλευτικού προσωπικού τουνοσοκοµείου CHUV στη Λωζάννη, σκοτώθηκε το ίδιο βράδυ στη διάρκεια διαδήλωσης στο Νταρ Σααµπάν.
Ακόµα δύο διαδηλωτές φέρεται να σκοτώθηκαν χθες στην πόλη Σλιµάν, ένας τρίτος φέρεται να έπεσε νεκρός από τα πυρά ακροβολισµένου σκοπευτή στην καρδιά της Τύνιδας. Μέσα στο πανδαιµόνιο, τραυµατίστηκε στο πόδι και ένας αµερικανός δηµοσιογράφος. Ο ανταποκριτής του Reuters είδε µε τα µάτια του να τραυµατίζονται από σφαίρες αστυνοµικών στην περιοχή Λαφαγιέτ, στο εµπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, τουλάχιστον πέντε πολίτες. Ολα τα καταστήµατα στην πόλη είχαν τα ρολά κατεβασµένα, πάνοπλοι στρατιώτες στέκονταν φρουροί έξω από τα κυβερνητικάκτίρια, µαύρες στήλες καπνούυψώνονταν στον ουρανό. Η εικόνα της Τύνιδας ως όαση ηρεµίας – εικόνα πουπροσείλκυε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, ήταν όµωςαποτέλεσµα και της σιδηράς πυγµής µε την οποία κυβερνά 23χρόνια τώρα ο Μπεν Αλι – έχει πλέον καταρρεύσει, ΗΠΑ και Ευρώπη καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ταταξίδια στη χώρα. Μέρα µε τη µέρα γίνονται πιο έντονες, τουλάχιστον από την πλευρά της Ευρώπης, και οι κριτικές για τη «δυσανάλογη βία» κατά των διαδηλωτών.
Αυτοπυρπολήθηκε
Την αφορµή για να ξεσπάσουν οι πρωτοφανείς ταραχές στην Τυνησία την έδωσε η πράξη απελπισίας ενός νεαρού, πτυχιούχου πανεπιστηµίου: όταν οι αρχές κατέσχεσαν τον πάγκο µε τα φρούτακαι τα λαχανικάπου πουλούσε στην πόλη Σιντί Μπουζίντ χωρίς άδεια, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε. Οπως έλεγε χθες όµως ένας διαδηλωτής στην ίδια πόλη, «τοθέµα δεν είναι πλέον µόνοη ανεργία. Είναι και η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, όλες οι ελευθερίες» – τις οποίες ο Μπεν Αλι, παρά τις υποσχέσειςτου, δύσκολα θα αναγνωρίσει.
ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου