Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΞΕΧΕΙΛΩΝΕΙ Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ… ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΕΥΕΛΙΞΙΑ» ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ - ΣΤΗ ΝΕΟΓΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ - ΕΠΙΠΛΕΟΝ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

ΟΣΟ ΒΑΘΑΙΝΕΙ η ύφεση και αυξάνει η ανεργία, ακριβώς λόγω μείωσης των εργαζόμενων και του διαθέσιμου εισοδήματος, τόσο θα έρχεται και θα επανέρχεται το εργασιακό.

Η τρόικα των επιτηρητών επιμένει στη θέσπιση μέτρων μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Αυτό καταγράφηκε στη διάρκεια των συναντήσεων, που είχε την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία των τεχνοκρατών με τους παράγοντες των υπουργείων.

Παράλληλα, αμφισβητούν την «αποτελεσματικότητα» των ψηφισθέντων μέτρων [ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις (εργοδότες και μισθωτούς), κατάργηση της προσαύξησης στην υπερωρία της μερικής απασχόλησης, παράταση της ενοικίασης των εργαζόμενων-προσωρινή εργασία, αποζημίωση χωρίς απόλυση κατά τον πρώτο χρόνο της εργασίας].

Σε σημείο, μάλιστα, που η αντιπροσωπεία των επιτηρητών (οι τεχνοκράτες, καθώς αναμένονται οι επικεφαλής Ντερούζ, Τόμσεν και Μαζούχ) ταξίδεψαν στην ακριτική Δράμα, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την υπόθεση της ΝΕΟΓΑΛ. Στις επαφές τους προσπάθησαν να διακριβώσουν τυχόν παρεμβάσεις από κρατικούς αξιωματούχους ή και φορείς εξουσίας (συνδικαλιστές, εργοδοτικές ενώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.) για την ανατροπή της καταρχήν συμφωνίας (ειδική επιχειρησιακή σύμβαση), η οποία προέβλεπε μείωση των αποδοχών κατά 9%. Τελικά, στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Δράμας δεν θα ισχύσει η αρχική συμφωνία, που προέβλεπε «κούρεμα» των μισθών.

Ωστόσο, όπως γίνεται κατανοητό, ακόμη και από τους τεχνοκράτες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το νόμο για το εργασιακό, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα (Δεκέμβριος). Και εν μέρει αποδέχεται τις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι «πρέπει ο νομος να δοκιμαστεί στην πράξη». Ετσι, στο υπουργείο Εργασίας παρακαλούν τώρα να υπογραφούν 3-4 επιχειρησιακές συμβάσεις, με οριακές μειώσεις στις αποδοχές, προκειμένου να φανεί ότι το σύστημα λειτουργεί...

Αναθεωρημένο μνημόνιο

Αφού λοιπόν η τρόικα αποδέχεται ως πολιτικά δύσκολο το εγχείρημα της αναθεώρησης του εργασιακού νόμου για τις συμβάσεις κατά τους επόμενους μήνες (αλλά όχι μετά το καλοκαίρι ή σε περίπτωση σύναψης νέας δανειακής σύμβασης-επαναγοράς του κρατικού χρέους), έπιασε το αναθεωρημένο μνημόνιο και τις παρεμφερείς προβλέψεις του. Ετσι, αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα θέματα:

1 Αρση των εμποδίων για τη μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να «σπάει» μια 9μηνη (τουρισμός) ή μεγαλύτερη σύμβαση, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το σύνολο των μισθών μέχρι τη λήξη της (όπως σήμερα υποχρεούται με βάση τον Αστικό Κώδικα). Αυτό ισχύει ήδη στην Ισπανία, και την εμπειρία από την Ιβηρική η τρόικα θέλει να την εφαρμόσει και στη... Βαλκανική.

Το μέτρο τίθεται εναλλακτικά για το «σπάσιμο» των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Και αυτό, γιατί το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται τώρα, παρά την αντίθετη πρόβλεψη που συνυπέγραψε στο αναθεωρημένο μνημόνιο περί της «ευελιξίας και της μείωσης του εργατικού κόστους στις τράπεζες» (άρθρο 17, σελ. 12), ότι είναι δύσκολη έως αντισυνταγματική η κατάργηση των Κανονισμών Εργασίας στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha, (πρώην) Εργασίας, Κρήτης κ.ά. Με το νέο τρικ της απόλυσης και όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποζημίωση που αναλογεί για τους μήνες ή τα έτη εργασίας, η τρόικα πιστεύει ότι διευκολύνονται οι απολύσεις στις τράπεζες.

2 Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας σε βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι το 8ωρο θα το μοιράζονται δύο μισθωτοί με part time, ενώ η ασφάλιση θα είναι με την ώρα και όχι τουλάχιστον 4ωρη, όπως μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα επιδιωχθεί και νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας έτσι, ώστε με διευθυντικό δικαίωμα ο εργοδότης να ορίζει τις ώρες και τις ημέρες της επιπλέον (του 8ώρου) απασχόλησης, χωρίς υπερωριακή αμοιβή.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ megasch@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: