Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων πυροδοτούν τον πληθωρισμό παγκοσμίως καθώς πολλές αγορές αγροτικών προϊόντων και εμπορευμάτων οδηγούνται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, δήλωσε χθες βασικός χρηματιστηριακός αναλυτής της JP Morgan. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή της ατζέντας των σχεδιαστών πολιτικής εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με την επίδρασή τους στον πληθωρισμό, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές αναταράξεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων (FAO) ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως οι τιμές των τροφίμων κορυφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2008 όταν είχαν ξεσπάσει ταραχές σε χώρες όπως η Αϊγυπτος, το Καμερούν και η Αϊτή.
Ο Shropshire, στέλεχος της JP Morgan, δήλωσε πως η ανατίμηση των αγροτικών εμπορευμάτων οφείλεται κυρίως σε προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (πχ ξηρασία Ρωσίας) που έπληξαν την παραγωγή δημητριακών. Διευκρίνησε, δε, πως δεν πιστεύει ότι η αύξηση της επενδυτικής ζήτησης βάρυνε σημαντικά στις ανατιμήσεις.
"Πιστεύω πως είμαστε σε ένα επίπεδο τιμών που αντανακλά το υφιστάμενο ισοζύγιο στα εμπορεύματα και πως εάν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα προσφοράς θα αυξηθούν κι' άλλο οι τιμές" δήλωσε. Συμπλήρωσε, δε, πως "είναι τα τρόφιμα που αυξάνουν τον πληθωρισμό, όχι οι πληθωριστικές προσδοκίες που οδηγούν τον κόσμο να επενδύει στα τρόφιμα".
Πέρσι στις ΗΠΑ οι προθεσμιακές τιμές σιτηρών αυξήθηκαν 47%, του καλαμποκιού 50% και της σόγιας 34%. Πάντως, εκτός από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών σε Αυστραλία, Ευρώπη, Β. Αμερική και Αργεντινή, είναι και η αύξηση της ζήτησης στην Ασία που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών. Για παράδειγμα, η Κίνα αναμένεται να αγοράσει το 60% της παγκοσμίως εμπορεύσιμης σόγιας το 2011/2012, διπλασιάζοντας το προ τετραετίας όγκο αγορών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου