Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

SIEMENS: ΠΩΣ ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ…ΠΩΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΑΝ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥΣ

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Ολο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων, οι διεργασίες στο εσωτερικό τους, προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος με τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμπονται, και οι βαριές ευθύνες όλων

Μάθημα στους φοιτητές νομικών και πολιτικών επιστημών πώς να απαξιώνουν το έργο μιας εξεταστικής επιτροπής, πώς να ακυρώνουν την όποια έρευνα και προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών για σκάνδαλα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και πώς να «τσουβαλιάζουν» ονόματα υπευθύνων και μη, για μικροκομματικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες, πρέπει να αποτελέσει το χρονικό της σύνταξης του πορίσματος για το σκάνδαλο της Siemens. Η ευθύνη επιμερίζεται σε όλα τα κόμματα, μεγάλα και μικρά. Με τα πρώτα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και τα άλλα, σε ρόλο κομπάρσου, να δίνουν το δικό τους στίγμα, που επιβεβαιώνει την άθλια εικόνα του πολιτικού μας συστήματος.

Αδιάψευστο δείγμα γραφής τα πέντε πορίσματα που, τελικά, γεννήθηκαν ύστερα από μια δύσκολη όσο και τραγελαφική κυοφορία και η παραπομπή συνολικά 15 πρώην υπουργών και υφυπουργών για περαιτέρω έρευνα. Με τη Ν.Δ. να επιμένει σκανδαλωδώς ότι το σκάνδαλο είναι «πράσινο» και να φοβάται να κατονομάσει δικά της εμπλεκόμενα στελέχη. Αλλά, αν οι μαραθώνιες συνεδριάσεις των δυο κομμάτων εξουσίας συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις και γράψε-σβήσε ονομάτων, στον αντίποδα, τα μικρά κόμματα έπαιξαν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι, με προαποφασισμένες γενικόλογες καταγγελίες του δικομματισμού. Χωρίς όμως να μπουν στον κόπο (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) να καταλογίσουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ενώ ο ΛΑΟΣ, μετακινούμενος από τη θέση «δεν καταθέτω πόρισμα» με την πρόταση που κατέθεσε τελικά, επί της ουσίας τεκμηρίωσε την άποψη ότι γράφτηκε με κριτήρια επικοινωνιακά και επηρεαζόμενα από τα προβλήματα της «πολυκατοικίας». Αλλιώς δεν εξηγείται ότι, μαζί με Σημίτη, Μαντέλη, Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Αλογοσκούφη, παρέπεμψε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ υπουργός ή υφυπουργός.

Η δωδεκάμηνη πορεία της εξεταστικής βρίθει από συμπεριφορές για τις οποίες οι βουλευτές-μέλη της αν σταθούν με αυτοκριτικό μάτι, σίγουρα δεν θα αισθανθούν περήφανοι. Κι ας δούλεψαν σκληρά ορισμένοι εξ αυτών, κι ας αφιέρωσαν πολλές ώρες, κι ας έφεραν αποτελέσματα, κόντρα στο βάλτο και τις αντιστάσεις της Δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και της Siemens.

Από τη στιγμή που άρχισε η σύνταξη του περίφημου πορίσματος και το «διά ταύτα», η μικροπολιτική και οι κομματικές σκοπιμότητες θριάμβευσαν. Οπως και οι πιέσεις, από τα κομματικά, θεσμικά και πρώην ιερατεία, αλλά και τους φερόμενους προς παραπομπή για περαιτέρω εξέταση σε προκαταρκτική επιτροπή.

Η τελευταία εβδομάδα, και συγκεκριμένα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μπορεί να ανταγωνιστεί τις διαπραγματεύσεις για το... Κυπριακό, σε ενδοκομματικό επίπεδο αλλά και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ενδεικτική, η συνάντηση την Τετάρτη το βράδυ, παραμονή των τελικών αποφάσεων, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης, ο Κ. Τζαβάρας και ο Χ. Παμπούκης. Οσα όμως συζητήθηκαν με επίκεντρο μια κάποια κοινή βάση, έπεσαν στο κενό την επομένη, με την πρόταση της Ν.Δ. που ακολούθησε το πιο ακραίο από τα σενάρια τα οποία είχε στο τραπέζι. Οι διαβουλεύσεις απέδωσαν μόνο ως προς τα πραγματικά περιστατικά και για τα εμβάσματα στα κομματικά ταμεία.

Στο ΠΑΣΟΚ, στις δέκα και πλέον ενδοκομματικές συνάξεις, των τελευταίων ημερών, μεταξύ των μελών της εξεταστικής αλλά και εκείνες του Σ. Βαλυράκη με τη Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον Ν. Αθανασάκη, επικεντρώθηκαν στον προβληματισμό αν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για παραπομπή προς περαιτέρω διερεύνηση, με τον φόβο επανάληψης του σκηνικού που στήθηκε στην ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών, μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν αν πρέπει να βγουν από το κάδρο οι υπουργοί Οικονομικών, τι θα γίνει με τον Χρ. Βερελή, ο οποίος βρήκε πολλούς υποστηρικτές στο στρατόπεδο του Β. Βενιζέλου, αλλά τελικά και τον Π. Οικονόμου και τι θα γίνει με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Για τους πρώτους, οι νομικοί που υποστήριζαν το έργο της Εξεταστικής, θεωρούσαν ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία και αν υπάρξει πρόταση για περαιτέρω έρευνα, να αποδίδει μόνο πολιτικές ευθύνες. Η τύχη του Ακη παιζόταν ώς την τελευταία στιγμή. Αρχικά, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τα εξοπλιστικά και πρέπει η σχετική επιτροπή της Βουλής να μετατραπεί σε εξεταστική. Η πρόταση απορρίφθηκε. Κι ενώ την Τετάρτη το βράδυ με παρέμβαση του Θ. Παπαγεωργίου αποφασίστηκε, αν παραπεμφθούν οι υπουργοί Οικονομικών, να πάνε μόνο για πολιτικές ευθύνες, την επομένη το πρωί, σε νέα σύσκεψη, που οδήγησε σε τετράωρη καθυστέρηση έναρξης των συζητήσεων στην Εξεταστική, προβλήθηκαν νέες ενστάσεις, με αίτημα της Μ. Σκαρφνάκη να παραπεμφθούν για ποινικές. Τελικά, επικράτησε η θέση για πολιτικές ευθύνες σε όλους και «διερεύνηση για άλλες», αλλά στην τελική ψηφοφορία διατυπώθηκαν ενστάσεις να μην αποδοθούν ευθύνες. Από τον Π. Οικονόμου, στους Χρ. Βερελή, Γ. Παπαθανασίου, Β. Πολύδωρα, Γ. Παπαντωνίου. Από τον Α. Μακρυπίδη, για λόγους εντοπιότητας, στον Χρ. Βερελή. Προβληματισμός υπήρξε στο ΠΑΣΟΚ και για την παραπομπή των Ν. Δένδια και Ντόρας Μπακογιάννη.

Το έντονο παρασκήνιο στην Ν.Δ. είχε άλλα χαρακτηριστικά, καθώς ο εμφύλιος είχε πολλές παραφυάδες και, ενώ το βασικό μέλημα ήταν να μην συμβάλουν και εκείνοι στον χρωματισμό του σκανδάλου ως γαλαζοπράσινου, την τελευταία στιγμή, με το «ναι» και «όχι» στην παραπομπή του νυν υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσή, αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. έμαθαν από τους δημοσιογράφους ότι η πρότασή τους για παραπομπή του Χρ. Παπουτσή αποσύρθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Μιχελάκη. Αν κρίνουμε δε απ' όσα έλεγαν έμπιστα στον Αντ. Σαμαρά στελέχη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να ήθελε την παραπομπή ορισμένων της παλιάς φρουράς (Μ. Λιάπη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλου) και κυρίως του Χρ. Μαρκογιαννάκη που υπέγραψε την παραλαβή τμήματος του C4Ι και εκταμίευσε χρήματα. Η κινητοποίηση όμως της Ντόρας Μπακογιάννη (τηλεφώνησε και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) και η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή οδήγησαν σε οπισθοχώρηση και στην εμμονή για αποκλειστικά «πράσινο» σκάνδαλο, και την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, παρά τις ενστάσεις και των Π. Καμμένου, Τ. Νεράτζη, Μ. Κόλια. Ενδεικτικό του κλίματος είναι εξάλλου και το γεγονός ότι, ενώ ο Κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι το κόμμα του δέχεται τον έλεγχο των στελεχών της Ν.Δ. που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, «κύκλοι» με... ονοματεπώνυμο έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι η Ν.Δ. λέει «ναι» στην έρευνα των δικών της, υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποδεχθεί την δική της πρόταση. Τελικά, υπό τη γενική κατακραυγή, χθες οι ίδιοι «κύκλοι» τάχθηκαν με τη θέση Τζαβάρα.

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: