Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

WIKILEAKS: ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Φως στην εκστρατεία προώθησης των αμερικανικών προϊόντων -από αεροπλάνα μέχρι γενετικά τροποποιημένα προϊόντα- που διεξάγουν οι ανά τον κόσμο Αμερικανοί διπλωμάτες ρίχνει το WikiLeaks, αποκαλύπτοντας ένα παρασκήνιο πιέσεων και σκληρού παζαριού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι που συνέστησε στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. εναντιωνόταν στα γενετικώς τροποποιημένα δημητριακά.

Η σύσταση του πρεσβευτή Κρεγκ Στέιπλτον, φίλου και συνεταίρου του τέως προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, έγινε με αφορμή τις κινήσεις της Γαλλίας για την απαγόρευση ενός Γ.Τ. καλαμποκιού της αμερικανικής εταιρείας Monsanto στα τέλη του 2007. Ο κ. Στέιπλτον προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας λίστας χωρών που πρέπει να τιμωρηθούν, τονίζοντας μάλιστα ότι οι συνέπειες πρέπει να γίνουν αισθητές τόσο στο σύνολο της Ε.Ε., «καθώς πρόκειται για συλλογική ευθύνη», όσο και στις πλέον «ένοχες» ευρωπαϊκές χώρες.

Πίεζαν μέχρι και τον Πάπα

Διπλωματικά τηλεγραφήματα, που δημοσιοποίησε το Wikileaks, δείχνουν ότι η προώθηση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ανά τον κόσμο αποτελούσε για τους Αμερικανούς διπλωμάτες στρατηγική κυβερνητική και εμπορική επιταγή. Καθώς, για παράδειγμα, πολλοί καθολικοί επίσκοποι σε αναπτυσσόμενες χώρες τάσσονταν κατά των ΓΤΟ, η Ουάσιγκτον φρόντιζε ν' ασκεί συνεχείς πιέσεις στους συμβούλους του Πάπα. Πολύτιμος σύμμαχος στις επιδιώξεις της αποδείχτηκε η Ισπανία, που φέρεται να συνεργάστηκε στενά με τις ΗΠΑ προκειμένου να πειστεί η Ε.Ε. να μην υιοθετήσει αυστηρότερη νομοθεσία για τη βιοτεχνολογία.

Ο ζωτικός ρόλος των διπλωματών στην προώθηση των αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων αναδεικνύεται και από τις παρεμβάσεις τους για την πώληση αεροσκαφών Boeing. Τηλεγραφήματα που δημοσίευσαν οι «New York Times» αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον πόλεμο των πωλήσεων μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών: προκειμένου να πείσουν ξένους ηγέτες να προτιμήσουν το Boeing έναντι του ευρωπαϊκού Airbus, οι Αμερικανοί προσέφεραν πάσης φύσεως ανταλλάγματα, από επίσημες προεδρικές επισκέψεις στις εν λόγω χώρες μέχρι αναβάθμιση των πρωθυπουργικών τζετ με τεχνολογία που διαθέτει το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
(www.guardian.co.uk-www.lemonde.fr-www.nyt.com)

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: