Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2011

«ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ» ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ YΓΕΙΑΣ

Η μείωση των περιστατικών λόγω της στροφής των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία και η ταυτόχρονη συνεχής μείωση των τιμολογίων προκαλούν «ακατάσχετη αιμορραγία» στα οικονομικά μεγέθη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Αν και η ιδιωτική Yγεία συγκαταλέγεται μεταξύ των αμυντικών κλάδων, ωστόσο φέτος είδε τα μεγέθη της να κατρακυλούν κι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011. Από την κρίση δεν μένουν έξω τα μαιευτήρια, που επί χρόνια αποτελούσαν την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα του ελληνικού επιχειρείν. Το 2010 προχώρησαν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε μείωση τιμολογίων από 15% έως 40% αλλά και σε δημιουργία πακέτων προσφορών, στοχεύοντας στην προσέλκυση πελατείας.

Το 2011, αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, καθώς μετά το «Γαία», στην αγορά εισέρχεται και το «Ρέα», το νέο πολυμετοχικό μαιευτήριο των νοτίων προαστίων που παρέχοντας χαμηλότερα τιμολόγια, διεκδικεί μερίδια.

Σε κάθε περίπτωση, πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού θα έχουν επίσης οι επιχειρήσεις με ρευστότητα στο πορτοφόλι τους και δυνατότητα άμεσης τραπεζικής δανειοδότησης. Αντιθέτως, οξύ πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εκείνες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών κυριολεκτικά «ρουφούν» τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Πιο ευάλωτες είναι οι μικρές ιδιωτικές κλινικές που το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκτεθειμένες είναι και οι εισηγμένες. Οσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη των ιδιωτικών νοσοκομείων, φέτος αναμένεται να διατηρήσουν την πτωτική τάση που εμφάνισαν το 2010.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

nai re stenaxrh8hte pou ta maieuthria xanoun lefta. 5000+ h genna htan kala e?