Ξεπερνάει τους 1.000 ο αριθμός των νεκρών από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, την ώρα που η διεθνής κοινότητα, βλέποντας ίσως το τέλος να πλησιάζει, απομονώνει τον Μουαμάρ Καντάφι.
Την εκτίμηση για τους 1.000 νεκρούς έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. «Πιστεύουμε ότι η εκτίμηση για τους 1.000 νεκρούς είναι αξιόπιστη», είπε ο Ιταλός υπουργός, αφήνοντας άφωνη τη διεθνή κοινότητα.
Αυτόπτης μάρτυρας στην Τρίπολη ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή της Φασλουμ, ενώ σε άλλο περιστατικό άλλοι τέσσερις πολίτες εκτελέστηκαν, ο ένας εξ επαφής!
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, με τους πολίτες της Λιβύης να απαιτούν την πτώση του καθεστώτος Καντάφι. Μόνο που ο Λίβυος ηγέτης δεν προτίθεται να «πέσει». Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η –ανεπιβεβαίωτη πάντως- πληροφορία πως το καθεστώς Καντάφι έδωσε εντολή σε τρία πολεμικά πλοία να κατευθυνθούν στη Βεγγάζη (που τελεί υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών) για να της επιθέτουν! Σύμφωνα με αρθρογράφο των New York Times, τα πληρώματα είναι διχασμένα για το τι θα κάνουν.
Νωρίτερα, δόθηκε εκ νέου εντολή σε πολεμικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν διαδηλωτές. Δυο πιλότοι προτίμησαν να καταρρίψουν το ίδιο το αεροσκάφος τους, παρά να υπακούσουν στην εντολή. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Μετά την Βεγγάζη και το Τόμπρουκ, κι άλλες πόλεις φέρονται να βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης. Οι περισσότερες πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας βρίσκονται πια στον έλεγχο των διαδηλωτών, ενώ το καθεστώς Καντάφι προσπαθεί τώρα να διατηρήσει τον έλεγχο στα δυτικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ-Αμπίντι, θεωρούμενος και δεξί χέρι του Καντάφι, παραιτήθηκε από το Ίδρυμα Καντάφι, τασσόμενος υπέρ της αντιπολίτευσης και θέλοντας έτσι να εκδηλώσει την αντίθεσή του με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Μετά το διάγγελμα-παραλήρημα του Καντάφι και την ευθεία απειλή για αιματοκυλήσει την ίδια του τη χώρα, καταδικάζοντας σε θανατική ποινή όποιον «τολμά» να διαδηλώνει, οι ξένοι ηγέτες έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από το καθεστώς της Λιβύης.
Χαρακτηριστική η αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, που ζήτησε από την Ευρώπη να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λιβύη και να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Τρίπολης.
Την ίδια στιγμή, η ώρα της μεγάλης φυγής για τους ξένους υπηκόους έχει ξεκινήσει. Περίπου 10.000 Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στη Λιβύη και δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα ανάμεσά τους) στέλνουν πλοία για να τους παραλάβουν. Στα αεροδρόμια, ταυτόχρονα, η κατάσταση είναι χαοτική. Όσοι κατάφεραν να βρουν θέση σε αεροπλάνο και να αφήσουν πίσω τους την κόλαση της Λιβύης, δήλωσαν ότι τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής.
newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου