στρατό και τους μισθοφόρους του κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, δίνοντας μάχη για να κρατήσει τις δυτικές περιοχές και διαμηνύοντας, μέσω του γιου του, ότι «θα πεθάνει στη Λιβύη».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν αδιακρίτως διαδηλωτές σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Η νέα επίθεση σημειώθηκε στην συνοικία Τζανζούρ.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γαλλία κάνουν λόγο για 2.000 νεκρούς στη Λιβύη. Βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει ο Καντάφι έχει δημιουργήσει μια ζώνη άμυνας με στρατό και μισθοφόρους γύρω από την Τρίπολη.
Ο πρωτότοκος γιος του, Χαμίς, ηγείται μιας επίλεκτης μονάδας που έχει αναπτυχθεί γύρω από την πρωτεύουσα.
Στρατός και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο στους δρόμους και σήμερα αναπτύχθηκαν γύρω από τζαμιά, καθώς υπήρξε κάλεσμα της αντιπολίτευσης για αντικαθεστωτική διαδήλωση στην Πράσινη Πλατεία.
Την ίδια στιγμή, η Δύση φαίνεται να σχηματίζει κοινό μέτωπο απέναντι στον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και το ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να εξεταστεί το «φάσμα των επιλογών» που έχουν απέναντι στην κρίση.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας θα βρεθεί η γαλλοβρετανική πρόταση για την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Υπάρχει ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο. Ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και το αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.
Όπως διευκρίνισε, η πρόταση αφορά οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση μετακινήσεων. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» πρόσθεσε η Μισέλ Αλιό-Μαρί λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές εκατοντάδες νεκροί», αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Χθες, ο 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε το ενδεχόμενο εισβολής στη χώρα.
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Φιντέλ Κάστρο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα διστάσει να δώσει εντολή στο ΝΑΤΟ να εισβάλει στη Λιβύη, ο 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση και, σε κάθε περίπτωση, η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, ανώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.
«Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» είπε. Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε. Πάντως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όπως υπογράμμισε.
ΠΡΕΖΑ TV
26-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου