Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

Ελεγχος 5 στόχων σε 5 υπουργούς

1 Κούρεμα μισθών και ειδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα -2 Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων - 3 Ενιαίες παροχές από τα 4 μεγάλα ταμεία Υγείας - 4 Μείωση μισθών στο Δημόσιο με έμφαση στις ΔΕΚΟ - 5 Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Μισθοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υγεία, ανάπτυξη και φοροδιαφυγή βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, που ξεκινάει από σήμερα τις ινκόγκνιτο επαφές, διάρκειας μιας εβδομάδας, με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ διαμένουν από χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Ο κύκλος επαφών τους μπορεί να ξεκίνησε σήμερα το πρωί, αλλά η ατζέντα των ραντεβού τους παραμένει κρυφή. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν τα «κρυφά ραντεβού» τους σε λόγους ασφαλείας.

Η τρόικα, εκτός του επικεφαλής υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα έχει εκτενείς συζητήσεις με τους υπουργούς: Εργασίας Λούκα Κατσέλη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Οικονομίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, καθώς στην ατζέντα των συζητήσεών της βρίσκονται πολύ ψηλά «5» κρίσιμα ζητήματα:

1 Οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το ξεκαθάρισε άλλωστε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και ύστερα από πιέσεις ενός χρόνου ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν έλεγε πως «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας». Η επέμβαση έχει γίνει με το Εργασιακό, μόνον που η τρόικα επιθυμεί όχι απλώς επέκταση, αλλά να κυριαρχήσουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, και συγκεκριμένα οι ειδικές συμβάσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη στάση τους αναμενόταν στην οδό Σταδίου, στο γραφείο της Λούκας Κατσέλη.

2 Η ενίσχυση των επιχειρήσεων αποτελεί το δεύτερο βήμα της τρόικας. Μετά τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα διανεμόμενα-αδιανέμητα κέρδη (στο 20%) και στο πλαίσιο της ζητούμενης ανάπτυξης, στο πρόγραμμα μπαίνουν η απελευθέρωση των προστατευμένων αγορών, με κυρίαρχο ζήτημα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο θα ανοίξουν κατά τη συνάντησή τους με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

3 Σε κακή χρονική συγκυρία συναντούν τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στον κλάδο της Υγείας (γιατροί, φαρμακοποιοί), μετά την υπό εξέλιξη μεταρρύθμιση στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων (αν και για το τελευταίο τα τεχνικά κλιμάκια έχουν μιλήσει για καθυστερήσεις). Το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας από τα τέσσερα μεγάλα ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ είναι από τα κατά προτεραιότητα μέτρα της τρόικας.

4 Το ενιαίο μισθολόγιο, η εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων 1/5 και η ανασύσταση του δημόσιου τομέα θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχουν με τον Γιάννη Ραγκούση. Το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε ήδη την εκπόνηση μελέτης για το μισθολόγιο σε ένωση ιδιωτικών εταιρειών, που θα περιλαμβάνει ακόμα και προτεινόμενα μέτρα «σωτηρίας» για το Δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρμόδιοι παράγοντες της οδού Νίκης υπολογίζουν το όφελος σε άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που δεν μπορεί να μην αγγίξει τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Η αύξηση του κανόνα 1/5 αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, ενώ θα γίνει και εξονυχιστικός έλεγχος για το πόσο έχει προχωρήσει η αναδόμηση του Δημοσίου, με έμφαση στις ΔΕΚΟ και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε αυτές.

5 Το φορολογικό αποτελεί το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, καθώς προσδοκά έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η τρόικα, πάντως, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ρίχνει εκεί το βάρος της, καθώς γέρνει πάντα προς τις περικοπές των δαπανών. Το υπό κατάθεση στη Βουλή Φορολογικό θα συζητηθεί με έμφαση, όπως εκτιμάται, στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 11,8 δισ. ευρώ, την τριετία 2012 -2014, δεδομένου του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 2,6%, ήτοι 6,39 δισ. ευρώ από 16,88 δισ. ή 7,4% φέτος.

Πάντως, η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη, παρά τις αιτιάσεις της τρόικας για τις καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (το νομοσχέδιο κατατέθηκε, αλλά μπορεί να μην προλάβει να εφαρμοστεί ούτε φέτος), την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις (μόλις την περασμένη εβδομάδα προκηρύχτηκε το έργο αναζήτησης συμβούλου από την ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, παρά τον στόχο για έσοδα 1 δισ. ευρώ φέτος) και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για ηλεκτρονικό σύστημα).


ΠΡΕΖΑ Τν
7/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: