Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και έκφραση ριζοσπαστικών απόψεων για άμεση θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης υποκαταστάτων και θέσπιση προγραμμάτων υποκατάστασης στις φυλακές προκάλεσε στην υποεπιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά η στασιμότητα που διαπιστώθηκε ότι επικρατεί στο ζήτημα της ανάπτυξης μονάδων οποιουδήποτε είδους θεραπείας για την τοξικοεξάρτηση και επιπλέον ανάπτυξης των δράσεων πρόληψης.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενάμιση χρόνο μετά την αλλαγή διακυβέρνησης μόλις τώρα ολοκληρώνεται ένα μόλις διετούς βάθους σχέδιο δράσης.
Η λίστα των ανθρώπων που ζητούν θεραπεία βρίσκεται στα 5.358 άτομα, ενώ ο χρόνος αναμονής ανέβηκε πλέον στα επτά χρόνια, όπως ενημέρωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη. Κι αυτό την ώρα που, όπως είπε, κάθε θεραπευόμενος στον ΟΚΑΝΑ με τις σημερινές συνθήκες κοστίζει μόλις το ένα δέκατο απ' ό,τι κοστίζει στην κοινωνία ένας χρήστης που βρίσκεται στην πιάτσα, και ειδικότερα 16 ευρώ ημερησίως στην Αττική, 14 στη Θεσσαλονίκη και 12 ευρώ στην υπόλοιπη περιφέρεια.
«Δεν πάει άλλο» είπαν οι βουλευτές και κάποιοι πρόσθεσαν πως «ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε είναι με αυστηρό έλεγχο των πολιτικών προϊσταμένων», καθώς τα ίδια προβλήματα που είχαν εντοπιστεί σε πόρισμα της διακομματικής για τα ναρκωτικά το 2006 εξακολουθούν να σοβούν.
«Στην Ελλάδα έχουμε καταργήσει το δικαίωμα στη θεραπεία, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι άνθωποι να σπρώχνονται στην πιάτσα των μεγάλων αστικών κέντρων προκαλώντας κοινωνική όχληση», είπε η κ. Μαλλιώρη, προσθέτοντας ότι σε λίγο «κινδυνεύουμε να έχουμε οπισθοδρόμηση και ο τοξικοεξαρτημένος να θεωρείται εγκληματίας εκεί που είχαμε καταφέρει να θεωρείται ασθενής και να υπάρχει μια συμπάθεια από την κοινωνία».
Παρ' ότι η μάχη κατά των εξαρτήσεων έχει τεθεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, δεν έχει κατορθωθεί να λειτουργήσει καμία από τις 17 μονάδες που προαναγγέλθηκαν ότι θα γίνουν σε προαύλιους χώρους εκείνων των νοσοκομείων που ανταποκρίθηκαν θετικά. Η κάθε μονάδα υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως (άγνωστο παραμένει εάν αυτά τα χρήματα, που όπως είχε πει ο υπουργός Υγείας τον περασμένο Οκτώβριο «υπάρχουν», θα διατίθενται και το 2011).
«Είναι απαραίτητο να υπάρξει με αυξημένη ισχύ εκτελεστικός συντονιστής της διυπουργικής επιτροπής, ο οποίος δεν θα απαιτεί ούτε θα επαιτεί, αλλά θα επιβάλλει αποφάσεις που έχουν ληφθεί« είπε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας.
«Χρειαζόμαστε σχέδιο και ενεργητικές πολιτικές για να ξεφύγει ο ΟΚΑΝΑ από το τέλμα, αλλά και πόρους αυξημένους και όχι περικομμένους για να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης, σημειώνοντας όμως πως οι υποχρεώσεις της πολιτείας δεν μπορούν να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου