Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2011

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Mάχη για να κρατήσει την Τρίπολη και πόλεις στα δυτικά της χώρας δίνει ο Μουαμάρ Καντάφι. Την ίδια ώρα στελέχη του τον εγκαταλείπουν, οι διαδηλωτές ανακηρύσσουν την απελευθέρωση πόλεων στα ανατολικά, με την αρχή να έχει γίνει στην Βεγγάζη και τη Διεθνή κοινότητα να απειλεί με κυρώσεις και να προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει τη σφαγή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εις βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες ως απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα την εγκαταλείπουν μαζικά. Σε εξέλιξη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη με τον υφυπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στη χώρα για το συντονισμό της επιχείρησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με "μια φωνή" και πως οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες επιλογές για δράση σε συνεργασία με τους συμμάχους της. "Η κυβέρνηση της Λιβύης θα βρεθεί προ των ευθυνών της για τις πράξεις της" είπε ο Ομπάμα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Γενεύη προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα κατά της κυβέρνησης του Καντάφι.

Εκτιμάται ότι θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Λιβύης, ωστόσο αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα αυτών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται την ώρα που ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθεί να "κρατήσει" την Τρίπολη και πόλεις της δυτική Λιβύης από το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξεγέρσεις σημειώνονται και σε δυτικές περιοχές και συγκεκριμένα στις πόλεις Μισουράτα, Σαμπράθα και Ζαουίγια, η οποία απέχει μόνο 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι διαδηλωτές φέρονται ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους και πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο ιστότοπος Quryna, που επικαλείται το BBC αναφέρει ότι δύο πιλότοι άφησαν το αεροσκάφος τους να συντριβεί στα βουνά της Αζμπαμίγια αφού πρώτα χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους, αρνούμενοι να εκτελέσουν εντολή για βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είναι έρημο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία καθώς τις προηγούμενες ημέρες ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου σφαγή, ενώ τώρα στους δρόμους περιπολούν οπλισμένες ομάδες προσκείμενες στον Καντάφι.

Ο Καντάφι κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στις "κατσαρίδες" και να "καθαρίσουν τη Λιβύη πόρτα πόρτα".

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει λόγο για 700 νεκρούς. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι να επικαλείται πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμη και χίλιους νεκρούς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Ο γιος του Καντάφι Σαιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα χθες δήλωσε ότι όλα είναι φυσιολογικά.

«Τα λιμάνια τα σχολεία και τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά" είπε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα παραμένει στις ανατολικές περιοχές. "Αδελφοί μου πρέπει όλοι να ενωθούμε σε αυτή την εθνική μάχη" τόνισε ο ίδιος.

Επίσης όπως έχει γίνει γνωστό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν λάβει εντολή να καλέσουν όλους τους δήμοσιους υπαλλήλους στην εργασία τους. Ενώ κανονιοφόροι του πολεμικού ναυτικού έχουν στρέψει τα κανόνια τους στην πόλη της Τρίπολης.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλωσαν στο BBC ότι στην πόλη περιπολούν στρατιώτες, αστυνομικοί και αφρικανοί μισθοφόροι ενώ έκαναν λόγο για εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία.

Το διάγγελμα Καντάφι και οι αντιδράσεις

Την Τρίτη ο Μουαμάρ Καντάφι σε διάγγελμά του δήλωσε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα και πως θα πεθάνει «σαν μάρτυρας», ενώ ισχυρίστηκε πως οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν ακόμα βία εναντίον των διαδηλωτών, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να επιτεθούν στους διαδηλωτές.

Μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο ο Καντάφι δήλωσε :

«Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν θα αποσυρθεί από την εξουσία όπως έκαναν άλλοι πρόεδροι. Η επανάσταση είναι μια θυσία ζωής μέχρι το τέλος. Εμείς δημιουργήσαμε αυτή τη χώρα. Δεν μπορούμε ν’ αποδεχτούμε όσους πουλήθηκαν. Πρέπει όλες οι φυλές να ενωθούν, από τη δύση μέχρι το Φεϊζάν. Αγνοήσαμε τις ΗΠΑ και όλες τις πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Νικήσαμε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μείνω στη Λιβύη σαν αρχηγός της επανάστασης. Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι συνώνυμο των θυσιών, μέχρι το τέλος. Είναι η χώρα μου, η χώρα των γονιών και των προγόνων μου (...). Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου» είπε, για να προσθέσει πως είναι "υπεράνω κάθε κρατικού αξιώματος".

Ο Καντάφι υφίσταται μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα αλλά και από το εσωτερικό της κυβέρνησης του , καθώς όπως έγινε γνωστό ο νούμερο δύο  του επιτελείου του, ο υπουργός Εσωτερικών Φάταχ Αμπντελ Γιουνές αλ Αμπίτι προσχώρησε στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο δεκαήμερο στη Λιβύη, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι, που βρίσκεται στη Γαλλία και η Λιβύη τον κατηγορεί για "υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος" και ζητά την έκδοσή του.

"Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα” υποστήριξε ο ίδιος και υπενθύμισε ότι ο ηγέτης στην ομιλία του την Τρίτη, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ειδικό προστατευτικό για το κεφάλι. "Θα ήταν τυχερός αν σκοτωνόταν, αλλιώς ο κόσμος θα θελήσει να τον δικάσει όπως τον Σαντάμ Χουσέιν", εκτίμησε ο Ελ-Μισμάρι. Υπογράμμισε ότι ούτε το 5% της χώρας δεν τον υποστηρίζει και ότι υπάρχουν μισθοφόροι, έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο.

Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι στην Τρίπολη περίμεναν να δουν διαδηλωτές από τα ανατολικά να μπαίνουν σητν πόλη με τη συνδρομή των πολλών στρατιωτών  που έχουν λιποτακτήσει και ενωθεί με το λαό.

Παρά τις απειλές οι  διαδηλωτές σχεδιάζουν μεγάλες κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά συντονισμένα, την Παρασκευή.

Επίσης η  Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) υποσχέθηκε "να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει" την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι σύμφωνα με ανακοίνωση σε ιστοσελίδα όπως  ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κέντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων.

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σάς βοηθήσουμε, με τη βοήθεια του Αλλάχ, γιατί η μάχη σας είναι μάχη κάθε μουσουλμάνου που αγαπάει τον Αλλάχ", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Aqmi.

Εν τω μεταξύ, ο παραιτηθείς Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1998.

Σε εξέλιξη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το  σχεδίο επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αναχωρήσουν σήμερα περίπου στις 9:00 το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τις πόλεις Τρίπολη και Σάμπχα.

Στα αεροσκάφη θα επιβαίνουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση επαναπατρισμού.

Επίσης σήμερα το πρωί αναμένεται να αναχωρήσει  από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.

Όπως έγινε γνωστό το ελληνικό εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» κατέπλευσε στο λιμάνι Ρας Λανούφ στον κόλπο της Σύρτης, με σκοπό να παραλάβει Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται στην περιοχή.

Χθες το βράδυ αναμένοταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης Ελλήνων και πολιτών τρίτων χωρών στα επιβατικά πλοία HellenicSpiritκαι OlympicChampion, που έχουν ελλιμενισθεί στο λιμένα της Βεγγάζης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα δύο πλοία θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

Χθες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικράτησαν σκηνές χάους καθώς χιλιάδες ξένοι υπήκοοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ πολλοί αφρικανοί μετανάστες κατέκλυσαν τα σύνοριακά περάσματα φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους προκειμένου να δραπετεύσουν από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: