Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18, 2011

ΈΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Μια ημέρα μετά και την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν, τα μάτια του κόσμου είναι και πάλι στραμμένα στην περιοχή. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την οποιαδήποτε συγκέντρωση, ωστόσο όπως φαίνεται οι εντολές της θα αγνοηθούν με αφορμή τις κηδείες σήμερα των τεσσάρων σιιτών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις. Οι τελετές έχουν ήδη ξεκινήσει και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα θύματα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

"Θα συγκρουστούμε με την αστυνομία, θα υπάρξει βία" δήλωσε νωρίτερα ένας σιίτης διαδηλωτής στο BBC.

Χθες τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή, ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ (Μαργαριταριού)στην πρωτεύουσα της χώρας Μανάμα.

Επίσης όπως καταγγέλλεται υπάρχουν περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.

Έτσι εκτιμάται ότι σήμερα θα δοκιμασθεί η αποφασιστικότητα των κυβερνώντων, να συντρίψουν τις εμπνευσμένες από την Τυνησία και την Αίγυπτο διαδηλώσεις.

Χθες εκτός από τα τάνκς που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας υπήρξαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της τάξης.

Η όποια νέα αντίδραση του στρατού, σύμφωνα με αναλυτές, θα φέρει τη βασιλική οικογένεια σε απευθείας σύγκρουση με τους σιίτες μουσουλμάνους που απαρτίζουν και τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας σε αυτή τη χώρα του 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή καθώς φοβάται για ανατροπή πολύχρονων γεωπολιτικών ισορροπιών που μπορούν να θίξουν τα συμφέροντά της, δεδομένου ότι στο Μπαχρέιν,το οποίο συνορεύει με μια ακόμη σύμμαχο χώρα τη Σαουδική Αραβία, ελλιμενίζεται ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ, ενώ φοβάται ότι μια ανατροπή καθεστώτος και κατάληψη αυτού από τους σιίτες μουσουλμάνους μπορεί να "ρίξει" τη χώρα στην επιρροή του σιίτικου Ιράν, και εξάπλωση του "ιού" των λαϊκών εξεγέρσεων και στη σιίτικη μειονότητα στη Σαουδική Αραβία τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Από το 1971, όταν το Μπαχρέιν κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία, οι σχέσεις μεταξύ της ελίτ που απαρτίζεται από τους σουνίτες μουσουλμάνους και τους λιγότερο ευνοημένους σιίτες είναι διαταραγμένες και συχνά αναφέρονται συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό της εκφράζοντας της ανησυχία της και ζήτησε οι προσευχές και οι σημερινές κηδείες να μη στιγματιστούν με βία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερ Γκέιτς, τόνισε ότι η χώρα του επιμένει εδώ και καιρό για την ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο Μπαχρέιν.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκαναν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι :

- Η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων

- Περισσότερες δουλειές και κατοικίες

-  Ζητούν να είναι πιο αντιπροσωπευτική η  σύσταση του κοινοβουλίου

- Νέο σύνταγμα

- Νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα Μπιν Σάλμαν Αλ Χαλίφα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια.

ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: