Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2011

ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡµΟΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Ο ΝΟµΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥµΒΑΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ …ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ ΕΔΡΑΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Προθεσµία ώς τον Ιούνιο προκειµένου να υπάρξει πρακτική εφαρµογή του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις θέτει η τρόικα στηνκυβέρνηση, διαφορετικά θα ζητήσει αναθεώρηση της ρύθµισης.

Η προθεσµία θαπεριλαµβάνεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, προκειµένου να εκταµιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους15 δισ. ευρώ. Το θέµα των εργασιακών συµβάσεων ήταν ένα από τα σηµεία τριβής στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικ ας, καθώς η τελευταία κατέστησε σαφέςότι δεν θα δεχθεί να µείνει ο νόµος γράµµα κενό περιεχοµένου. Η τρόικα θέλει, µε άλλα λόγια, να δει να υπογράφονται επιχειρησιακές συµβάσεις χωρίς προβλήµατα, ώστε να υπάρξουν και τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα στην οικονοµία.

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ χθες της τρόικας µε το επιτελείο του υπουργείου Οικονοµικών υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν µαραθώνιες, προκειµένου να συµφωνηθεί το Μνηµόνιο νούµερο 4. Πάντως, αρµόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι παρά τις δυσκολίες και τις µακρές διαπραγµατεύσεις που απαιτήθηκαν σε κάποια σηµεία, µε κυριότερο αυτό των εργασιακών συµβάσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος να µην εγκριθεί η δόση. Σχετικές ανακοινώσεις αναµένεται να γίνουν σήµερα σε συνέντευξη Τύπου.

Το θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων είχε προκαλέσει εντάσεις και στον προηγούµενο έλεγχο της τρόικας, τον Νοέµβριο, κατά τις διαπραγµατεύσεις µε την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες απότις Βρυξέλλες, στις διαπραγµατεύσεις της περασµένης εβδοµάδας η Κοµισιόν επέµεινε ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωµα του υπουργού να επεκτείνει τη συλλογική σύµβαση εκεί όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή, όπως επίσης και η πρόβλεψη για την Επιθεώρηση Εργασίας που πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση µιας επιχειρησιακής σύµβασης.

ή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αυτή πρόβλεψη έχει ως αποτέλεσµα την καθυστέρηση ενός περίπου µήνα – διάστηµα στο οποίο η επιχείρηση όπου προωθείται η επιχειρησιακή σύµβασηλοιδορείται κι αναγκάζεται να υποχωρήσει, όπως έγινεστην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ. Τέλος, η Κοµισιόν επιθυµεί και την εφαρµογήατοµικών συµβάσεων εντός τηςεπιχείρησης, ελεύθερων τελείως από κάθε δέσµευση, συλλογική, κλαδική ή επιχειρησιακή.

συμφωνα µε τιςίδιες πληροφορίες από την Κοµισιόν στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να φέρει νέο νόµο ή τροπολογία στη Βουλή ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας– κι αυτό φέρεται να έγινε µε προσωπική εντολή του ΠρωθυπουργούΓιώργου Παπανδρέου.

Κατόπιν αυτού επετεύχθη ο εξής συµβιβασµός: η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη θα απόσχει του δικαιώµατός της να επεκτείνει τη συλλογική σύµβαση εκεί όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή, ενώ θα καταστήσει τη γνωµοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας συµβουλευτική απλώς. Εάν, όµως, αυτή η πολιτική δέσµευση της ελληνικής πλευράς δεντηρηθεί, τότε η τρόικα θα ζητήσει ευθέως την αλλαγή της νοµοθεσίας.

Τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, πάντως, δεν ήταν το µοναδικό σηµείο όπου σηµειώθηκαν δυσκολίες στις διαπραγµατεύσεις. ∆ύο άλλα σηµεία αιχµής ήταν τα εξής:

n Ο τρόποςµε τον οποίοθα αξιοποιηθεί το νέοπακέτο στήριξης των τραπεζών µε εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ. Σύµφωναµε πληροφορίες, στο θέµα αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να έχει αποφασιστικό λόγο.

Ουσιαστικά, ο τρόπος που θα διατίθενται οι εγγυήσεις αυτές θα αποφασίζεται από την ΕΚΤ και ηαπόφαση θα λαµβάνεται για κάθε τράπεζα χωριστά. Προϋπόθεση για τη στήριξή τους θα είναι να έχουν µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα µείωσης της εξάρτησής τους από την ίδια την ΕΚΤ.

Ετσι, η ΕΚΤ θέλει να κάνει σαφές ότι δεν έχει σκοπό να διατηρήσει επ’ άπειρον το καθεστώς στήριξης των ελληνικών τραπεζών.

Οι σχετικές ρυθµίσεις για τονέο πακέτο στήριξης των τραπεζών και τον ρόλο τηςΕΚΤ θα περιλαµβάνονται επίσης στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο.

n Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρµάκων. Ητρόικα έµεινε, σύµφωνα µε πληροφορίες, ικανοποιηµένη από το µέτρο, όµως ζήτησε από την κυβέρνηση – ακριβώς επειδή το θεωρεί εύστοχο – να επιταχύνει την εφαρµογή του.

ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: