Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

ΣΤΠ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Σημαντική αύξηση στις διακρίσεις κατά των γυναικών στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην δεύτερη ειδική έκθεση που αφορά στην περίοδο Ιούνιος 2009 – Δεκέμβριος 2010.

Οι καταγγελίες για διακρίσεις λόγω φύλου, εγκυμοσύνης και μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, από 15% σε 27%, όπως επισημαίνει ο ΣτΠ.

Στην έκθεσης με θέμα «Άδειες ανατροφής παιδιού και ισότητα των φύλων στο Δημόσιο», αναφέρεται επίσης ότι τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του αρχικού νόμου 3488/2006 εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή και την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.

Συγκεκριμένα η έκθεση επισημαίνει ότι "η ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στη δημόσια πολιτική (γνωστή και ως gender mainstreaming) βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, η δημόσια διοίκηση αγνοεί τη σχετική νομοθεσία, ακόμη και τα πολιτικά δικαστήρια δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένα με αυτήν".

Επισημαίνεται ακόμη ότι απουσιάζουν πλήρως αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την τεκμηρίωση των διακρίσεων και εξακολουθούν υφιστάμενες διακρίσεις λόγω φύλου στους όρους των προκηρύξεων για προσλήψεις και στις διαδικασίες πρόσβασης σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Εμπόδια νομοθετικά αλλά και διαδικαστικά εξακολουθεί να συναντά η προσπάθεια κατοχύρωσης της άδειας ανατροφής παιδιού ως δικαίωμα και του πατέρα αλλά και η δυνατότητα στην πράξη του τελευταίου να λάβει την άδεια.

Στον ιδιωτικό τομέα, βασικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αποτελούν τροχοπέδη στην απασχόληση των γυναικών και ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την επανένταξη στην αγορά εργασίας των γυναικών μετά από μακρές απουσίες για λόγους μητρότητας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις άδειες ανατροφής παιδιού στο Δημόσιο, ο Συνήγορος, προτείνει α) ενιαίο καθεστώς γονικών αδειών για όλες τις κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων β) κατάργηση των ρυθμίσεων, γενικών ή ειδικών, που παραβιάζουν τη αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, γ) επιμερισμό της άδειας ανατροφής μεταξύ των εργαζομένων γονέων δ) κίνητρα για τη χρήση της από τον πατέρα και ε) ευελιξία στον τρόπο χορήγησής της όπως π.χ δυνατότητα σώρευσης του μειωμένου ωραρίου σε ημέρες ρεπό.

Τα εμπόδια αυτά, επισημαίνει ο Συνήγορος, αποκαλύπτουν έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχετικές κοινωνικές αντιλήψεις.

ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: