Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

ΣΠΡΙΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΤΤΕ

Διαφορετική αντίληψη από την τρόικα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η πολυπόθητη μείωση του χρέους-βραχνά για την ελληνική οικονομία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν επιμόνως εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Για την ΤτΕ αυτή είναι μόνο μια παράμετρος, καθώς βλέπει φως, μέσω της αναδιάρθρωσης του κράτους, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Εισηγείται επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μείωση του ελλείμματος έως το 2014 μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται τώρα. Στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, η οποία παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, υπογραμμίζεται ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι θετική, αλλά αποτελεί μόνο την αρχή. "Πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση της εκ βάθρων ανασυγκρότησης του κράτους", επισημαίνεται.

Η ΤτΕ ζητά αναφέρει ότι η μείωση του ελλείμματος έγινε μέσω μέτρων οριζόντιας εφαρμογής, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις στο μέγεθος και την αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, "δηλαδή εκεί όπου πρωτογενώς δημιουργούνται και γιγαντώνονται τα ελλείμματα". Ζητά ριζικές, μακρόπνοες και επίμονες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και τονίζει ότι χρειάζεται ευρεία συναίνεσης της κοινωνίας. "Κατανοεί ότι το 'παλαιό καθεστώς' δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο", υποστηρίζει.

"Αγκυλώσεις και αντιδράσεις"

Σημειώνει, ωστόσο, ότι αν και έχουν γίνει αλλαγές που πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητες, "πολλές προσκρούουν σε αγκυλώσεις και αντιδράσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες".

Κρίνει αναγκαίο "να συνειδητοποιηθεί ευρύτερα ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο που πορευθήκαμε στο παρελθόν" και να γίνει "κατανοητό" ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο, αλλά αποτελούν μέρος μιας μακράς πορείας ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Γίνεται έμμεση αναφορά και στο κίνημα "δεν πληρώνω", σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης "που δημιουργούν ρήγμα στο κράτος δικαίου και, αν γενικευθούν, θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο".

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για συνολική λύση στην κρίση χρέους, η κεντρική τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών, θα δημιουργηθούν πρόσθετες δυσχέρειες για την ελληνική οικονομία.

Δράση για το έλλειμμα

Για τον περιορισμό του ελλείμματος, η κεντρική τράπεζα προτείνει αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, λουκέτο σε μη αναγκαίους φορείς, μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με "εξορθολογισμό" του συστήματος αμοιβών, εξέταση της δυνατότητας για περαιτέρω συγκράτηση των αμυντικών δαπανών. Επίσης, βελτίωση της κατάρτισης του προϋπολογισμού και θέσπιση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων για το ύψος και το ρυθμό μεταβολής βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επίσπευση της ανάπτυξης

Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, υπογραμμίζοντας ότι αυτή περνά από την ταχεία και ορθή προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εκτός από τον ταχύτερο περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων, εισηγείται ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενίσχυση του ανταγωνισμού και αξιοποίηση της νέας νομοθεσίας για την ενίσχυση των επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και ενθάρρυνση της αποταμίευσης με την κατάλληλη φορολογική πολιτική.

Μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2011 θα είναι έτος μεγάλων προκλήσεων για τις τράπεζες. "Εφέτος οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το Ευρωσύστημα όσον αφορά την άντληση ρευστότητας, τον εξορθολογισμό του υποδείγματος επιχειρησιακής λειτουργίας τους και διαχείρισης του λειτουργικού τους κόστους, καθώς και τη σταδιακή προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του νέου διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου", σημειώνεται.

Προβλέπει μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς φέτος, όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: