Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011

ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να μη λειτουργήσουν τμήματα σε πανεπιστήμια της περιφέρειας, καθώς θα μειωθούν ακόμη και στο ένα τρίτο τα μαθήματα που θα διδάσκονται.Ο αντίκτυπος στα προγράμματα σπουδών δεκάδων τμημάτων των περιφερειακών πανεπιστημίων αλλά και των ΤΕΙ θα είναι άμεσος και θα σημαίνει ουσιαστικά την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών σε χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες έκτακτοι συμβασιούχοι καθηγητές που καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναστέλλει για δύο ημέρες τη λειτουργία του, ενώ στα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας οι εξετάσεις των φοιτητών δεν γίνονται, αφού οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Με επιστολή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού ζητά από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να εξαιρέσει τις προκηρύξεις που αφορούν τις νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού από τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω μνημονίου. Όπως επισημαίνεται, σημαντικός αριθμός νέων και δυναμικών πανεπιστημιακών δασκάλων στρέφεται πλέον προς το εξωτερικό.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα περιφερειακά ιδρύματα και τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων καλύπτοντας πάγιες ανάγκες προετοιμάζουν πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Απλήρωτοι καθηγητές
Το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί το τελευταίο διάστημα την τακτική του στραγγαλισμού των περιφερειακών πανεπιστημίων, αλλά και των νέων τμημάτων των μεγάλων πανεπιστημίων, το εκπαιδευτικό έργο των οποίων στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό (έως 50%) στους διδάσκοντες που υπογράφουν συμβάσεις του ΠΔ 407 και στους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες των ΤΕΙ. Το τελευταίο διάστημα δεν γίνεται κανένας νέος διορισμός, δεν τοποθετούνται στις θέσεις τους οι νεοεκλεγέντες καθηγητές, ενώ ταυτόχρονα έχουν περικοπεί οι πιστώσεις που αφορούν τους διδάσκοντες κατά 15%-20%. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, όταν είχε παρέλθει το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εξαμήνου, κατά το οποίο καμία από τις παραπάνω κατηγορίες εκπαιδευτικών δεν αμείφθηκε.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με συμβάσεις του ΠΔ 407 είναι λίγοι, παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα, όπως εξηγεί στη "Μ" η κ. Υβόν Κοσμά από το τμήμα Κινηματογράφου: "Εργαζόμαστε κανονικά από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση ένα ή δύο μήνες μετά. Ο πάρεδρος Κεντρικής Μακεδονίας όμως δεν δέχεται ότι η σύμβαση που υπογράφουμε έχει και αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα να προσφεύγουμε δικαστικά για να το πετύχουμε".

Μείωση προσωπικού έως 50% στα ΤΕΙ
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ζητώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι προβληματίζει τους έκτακτους εκπαιδευτικούς και τους οδηγεί στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους είναι η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει σταδιακά τον αριθμό των εκτάκτων σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας έως και 50%. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει το προεδρείο του συλλόγου, είναι συνολικά η ανώτατη εκπαίδευση, η οποία πλήττεται.
Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου οι σύλλογοι του ΤΕΙ πραγματοποιούν κοινή συνεδρίαση, ενώ συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση συλλόγων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της πρωτοβουλίας των 407 την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Παιδείας.
Η νέα συνέλευση στην οποία θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους έχει οριστεί για τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.
Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί μεταξύ άλλων ζητούν την ανανέωση όλων των συμβάσεων για το εαρινό εξάμηνο 2010-11 πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό με βάση τις δαπάνες που ήδη υπάρχουν, παράταση του εξαμήνου για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


    * Τρία χρόνια απλήρωτοι στα ΙΕΚ. Διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης τα μέλη του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών με εργαζόμενους ωρομίσθιους των δημοσίων ΙΕΚ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τους που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και τα τρία χρόνια.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com

ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: