Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

«Φρένο» στις αυθαίρετες αυξήσεις των ασφαλίστρων και από το υπ. Εργασίας

Απαγορευμένη, και με υπουργική απόφαση, είναι πλέον η παράνομη πρακτική των ασφαλιστικών εταιρειών που αφορά την χωρίς προειδοποίηση αναπροσαρμογή του ύψους των ασφαλίστρων σε συμβάσεις νοσοκομειακής κάλυψης.


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η πρακτική της απροειδοποίητης αύξησης των ασφαλίστρων εφαρμοζόταν από σημαντικό αριθμό εταιρειών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ήδη Ενώσεις Καταναλωτών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά των ασφαλιστικών εταιρειών ενώ τα αρμόδια δικαστήρια έχουν εκδώσει αμετάκλητες αποφάσεις που δικαιώνουν τις προσφυγές τους.

Όπως προβλέπει η σημερινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, απαγορεύεται η διατύπωση και χρήση των Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις επί συλλογικών αγώνων ενώσεων καταναλωτών. Με βάση αυτά, απαγορεύεται η ενσωμάτωση όρου που επιτρέπει στην ασφαλιστική να προβαίνει κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία ανανέωσης της, σε μονομερή αναπροσαρμογή των ασφάλιστρων, χωρίς να καθορίζονται κριτήρια εκ των προτέρων που να είναι ορισμένα και εύλογα.

Με την έκδοση της απόφασης, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που διατηρούν τέτοιο όρο στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές οφείλουν να τον απαλείψουν και να παύσουν να κάνουν χρήση αυτού. Η μη συμμόρφωση τους με την υπουργική απόφαση επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 2251/94.

ΠΡΕΖΑ Τν
7/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: