Σε «καθεστώς αγωνίας» ζουν τα κρατικά θέατρα, ύστερα από δύο νέα νομοθετήματα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους - ακόμα και στη μισθοδοσία.
Πρώτα απ' όλα, ο νόμος που τα εντάσσει σε καθεστώς ΔΕΚΟ και επιβάλλει περικοπή 10% στους μισθούς άνω των 1.800 ευρώ. Το δεύτερο προβληματικό νομοθέτημα αφορά την απορρόφηση της τακτικής επιχορήγησης, προβλέποντας την ύπαρξη «διατάκτη» στο ΥΠΠΟΤ, που όμως ακόμη δεν έχει διοριστεί.
«Ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των θεάτρων», καταγγέλλει ο Σωτήρης Χατζάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ. «Τα θέατρα δουλεύουν Κυριακές. Πώς θα κοπούν τα κυριακάτικα; Πώς θα κοπούν οι υπερωρίες για τις προετοιμασίες των παραστάσεων, για την περιοδεία και τη δράση του κλιμακίου Μακεδονίας-Θράκης, που γυρίζει 42 πόλεις από τον Εβρο μέχρι τις παραμεθόριες περιοχές;». Με το νέο νόμο κινδυνεύει ακόμη και η καλοκαιρινή περιοδεία και η παρουσία των κρατικών σκηνών στην Επίδαυρο.
«Είναι παράλογος ο νόμος. Θεωρώ ότι θα αποσυρθεί», δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Χουβαρδάς. Την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και ο Σωτήρης Χατζάκης. Το νομοθέτημα περί ΔΕΚΟ το ανακάλυψαν τυχαία, πριν από 25 μέρες -ποτέ δεν έφτασε στα κρατικά θέατρα ως εγκύκλιος. Εθνικό και ΚΘΒΕ έκαναν αμέσως διάβημα προς το υπουργείο Οικονομικών για να εξαιρεθούν.
Το δεύτερο νέο νομοθέτημα προβλέπει την ύπαρξη διατάκτη στο υπουργείο Πολιτισμού, ο οποίος θα εγκρίνει τη ροή των εκταμιεύσεων. Διατάκτης δεν έχει διοριστεί ακόμα, ενώ εκκρεμεί από το υπουργείο Οικονομικών και η έκδοση του ειδικού εντύπου, το οποίο θα συντάσσουν οι κρατικές σκηνές για να απορροφούν την επιχορήγηση. Στο μεταξύ «σωρεύονται ΙΚΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κ.ο.κ.».
Ευτυχώς η «Λωξάνδρα», ένα λαϊκό χορταστικό μουσικοθεατρικό θέαμα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο, σε παραστάσεις επτά εβδομάδων στο «Βασιλικό Θέατρο» συγκέντρωσε 30.500 θεατές. Και συνεχίζει ακάθεκτη. Ο «Κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάτι» του Μπρεχτ, μια τίμια παράσταση του Κώστα Καζάκου με πολιτική αιχμή, έφτασε σε ίδιο χρονικό διάστημα 15.200 εισιτήρια. Συνολικά, από την 1η Σεπτεμβρίου τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ έχουν παρακολουθήσει 91.900 θεατές. Η άνοδος σε σχέση με την περσινή χρονιά, σε καιρό κρίσης, αγγίζει το 36%. Αυτό «μεταφράζεται» σε 320.000 ευρώ μηνιαία έσοδα από τα εισιτήρια.
«Μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι οι μισθοί του Ιανουαρίου πληρώθηκαν από τα εισιτήρια», λέει ο Σωτήρης Χατζάκης. Το περασμένο φθινόπωρο υπήρξε μήνας που «κινδύνευσε» η μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΚΘΒΕ, με τις ξαφνικές περικοπές στις τακτικές δόσεις της επιχορήγησης. Η κατάσταση «σώθηκε» από έκτακτη επιδότηση του ΥΠΠΟΤ.
«Φουλαριστά» πηγαίνουν και οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, που επίσης βλέπει εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων του.
Πριν παραλύσουν όμως οι κρατικές σκηνές από τις επαπειλούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι δύο διευθυντές των κρατικών σκηνών ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού. Αν δεν ανταποκριθούν τα αρμόδια υπουργεία εγκαίρως στο αίτημά τους για διόρθωση των νόμων, ο προγραμματισμός τους θα τιναχθεί στον αέρα.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου