Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις 25 Ιανουαρίου, την ημέρα της έναρξης των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο, χθες, ο λαός της Αιγύπτου δήλωσε ότι δεν υποχωρεί από τις θέσεις του και επιμένει στην άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Την ίδια ώρα και παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και τις διαβεβαιώσεις ότι ο Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο το Σεπτέμβριο η διεθνής κοινότητα πιέζει πλέον για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Χθες το βράδυ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του,Ομάρ Σουλεϊμάν, ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο να διευρύνει τον διάλογο για την πολιτική μετάβαση με περισσότερες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς σχολιάζοντας δήλωση του Ομάρ Σουλεϊμάν ότι "η Αίγυπτος δεν είναι ακόμη έτοιμη για δημοκρατία" είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν.

Και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν τόνισε πως ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και αναμένει "τολμηρές μεταρρυθμίσεις".

"Πρώτον, όσο οι διαδηλώσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται, καλώ όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να εγγυηθούν την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης...Δεύτερον, ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και ζητεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Είναι θέμα των αιγυπτίων ηγετών να ακούσουν με προσοχή τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις προσδοκίες του λαού τους", επισήμανε.

Τέλος ανέφερε πως η ειρηνική μετάβαση θα προκύψει μέσα από ένα πραγματικό διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες και στο λαό, προσθέτοντας παράλληλα ότι μόνο ο αιγυπτιακός λαός μπορεί αν καθορίσει το μέλλον του.

Χθες εν μέσω των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έγιναν στην χώρα με επίκεντρο την Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μια ημέρα νωρίτερα είχε προαναγγελθεί αύξηση μισθών 15% από 1η Απριλίου, για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τους συνταξιούχους.

Σημειώνεται ότι οι οικονομικές ζημιές για κάθε ημέρα των κινητοποιήσεων ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης συμφωνήθηκε η σύσταση ανακριτικής επιτροπής για τις βιαιότητες στις 2 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ταχρίρ, μεταξύ υποστηρικτών του και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, ενώ ανακοινώθηκε και η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επιβεβαιωθεί 232 θανάτοι στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και ο θάνατός τους προκλήθηκε από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: