Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2011

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΠΟΤ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ…


Για δημόσια διαβούλευση στο κοινό και στο χώρο του θεάτρου παρέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το νέο προτεινόμενο πλαίσιο για τις θεατρικές επιχορηγήσεις. Για πρώτη φορά στα 32 χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού των θεατρικών επιχορηγήσεων, μπαίνει σε εφαρμογή μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και συνδιαμόρφωσης του πλαισίου επιχορηγήσεων με όλες τις δυνάμεις του χώρου. 
    Το κείμενο θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση από τις 26 Φεβρουαρίου και ως τις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Ομάδα Εργασίας για το Θέατρο, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (αποτελείται από τους κ.κ. Θωμά Μοσχόπουλο, Σκηνοθέτη, Ματίνα Καλτάκη, Κριτικό Θεάτρου, και Δήμητρα Κονδυλάκη, Δραματολόγο).

Η ομάδα είχε σειρά συσκέψων και διαβούλευσης με στόχο την ανάγκη στήριξης των νέων καλλιτεχνών, την αναζήτηση μορφών εναλλακτικής επιχορήγησης, ενίσχυσης του ελληνικού έργου, εξωστρέφειας της ελληνικής δημιουργίας, αλλά και κινητικότητας των καλλιτεχνών εκτός κέντρου προς όλες τις περιφέρειες.


    Το ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ-σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- είναι, αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των παραστατικών τεχνών (τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό) ''να διαμορφώσει το περιεχόμενο της νέας προκήρυξης για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο κατά τρόπο ώστε να αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση και να υπηρετεί με συνέπεια μια πολιτική με κύριους άξονες: πρώτον, τη στήριξη των ομάδων που παράγουν θέατρο υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, δεύτερον, την ανάδειξη δημιουργικών δυνατοτήτων που αδυνατούν να εκφραστούν με τις υπάρχουσες συνθήκες και τρίτον, τη διεύρυνση του θεατρικού κοινού''.


    Στο επίκεντρο του προβληματισμού κατά την επεξεργασία της νέας προκήρυξης βρίσκονται τα εξής ζητήματα, τα οποία τίθενται σε δημόσια διαβούλευση:


    *Πλαίσιο οικονομικού προγραμματισμού


    *Η συγκέντρωση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Αθήνα και η προσπάθεια θεατρικής αποκέντρωσης(με την παρουσίαση της δουλειάς του επιχορηγούμενου και στην περιφέρεια, ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση).


    * Πληθωρισμός θεατρικών ομάδων και πολυδιάσπαση δυνάμεων


    *Το πρόβλημα της θεατρικής στέγης


    *Η δυσκολία πρόσβασης στη διεθνή σκηνή.


ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: