Ποιό ειρηνοδικείο θα καταργηθεί, των Σπετσών ή του Πόρου; Το δίλημμα προκύπτει απο ένα πρόσφατο διάβημα που Δημάρχου Πόρου κ.Στρατηγού με αφορμή, όπως αναφέρει, «αίτημα του δικαστικού κλάδου για κατάργηση των άγονων Ειρηνοδικείων». Ο ίδιος προτείνει να εξυπηρετούνται οι Σπέτσες απο το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας (Πόρου). Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι αντικειμενικά, ισχύει το αντίστροφο. Ας δούμε πώς προέκυψε αυτό το θέμα.
Οι περικοπές που γίνονται παντού στην Ελλάδα, άρχισαν να απειλούν και τις Σπέτσες όπου κυκλοφορούν φήμες ότι θα κλείσουν την Εφορία, το ΙΚΑ ή το Ειρηνοδικείο. Αν αυτό συμβεί, για τα κάθε 100 ευρώ που εξοικονομεί το κράτος, οι πολίτες θα πληρώνουν 200 ευρώ σε εισιτήρια, διανυκτερεύσεις και χαμένες ώρες εργασίας. Πάντως, στο πλαίσιο αυτής της λογικής, θεσπίστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά μια «Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Ειρηνοδικείων» που, καθώς φαίνεται, καλείται να κάνει περικοπές στον Αργοσαρωνικό. Αυτό αναφέρεται στο έγγραφο που έστειλε ο Δήμαρχος Πόρου κ.Στρατηγός στις 26.1.2011 προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Πρωτοδικείο Πειραιά, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές Α’ Πειραιά. Τους υπενθυμίζει ότι στον Αργοσαρωνικό υπάρχουν τρια ειρηνοδικεία (Αίγινας, Πόρου, Σπετσών) και παρουσιάζει τα επιχειρήματά του, γιατί πρέπει οι Σπέτσες να πάνε στον Πόρο. (Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το διάβημά του στο τέλος του άρθρου).
Λάθος συλλογισμός
Όμως η σκέψη για να μεταφερθεί το Ειρηνοδικείο Σπετσών στον Πόρο, ή στην Αίγινα, η ακόμα στο Ναύπλιο, δεν είναι ρεαλιστική, διότι:
1) Οι χώροι στον Πόρο και στην Αίγινα είναι ήδη ακατάλληλοι, ακόμα και για τον τωρινό φόρτο εργασιών τους. Αυτό διαπιστώνουν οι επισκέπτες, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί που μπορούν να συγκρίνουν τους τόπους.
2) Με την Αίγινα δεν υπάρχει σύνδεση, ούτε και με το Ναύπλιο.
3) Η μεταφορά στο Ναύπλιο (δηλαδή να εκχωρεί ειρηνοδικεία το ένα πρωτοδικείο στο άλλο) είναι αντισυνταγματική.
Οι Σπέτσες υπερτερούν
Αντιθέτως, το Ειρηνοδικείο Σπετσών πρέπει να διατηρηθεί, και μπορεί να εξυπηρετεί τον Πόρο και την Ύδρα, για τους εξής λόγους:
1) Σε σχέση με του Πόρου, ο χώρος είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος. Το ακροατήριο είναι πολύ πιο ευρύχωρο. Υπάρχουν άνετοι χώροι για γραφεία και αρχεία. Αλλά και είναι ο μοναδικός χώρος στον Αργοσαρωνικό που διαμορφώθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία για τους αναπήρους, ώστε να διαθέτει ασανσέρ και τουαλέτα αναπήρων. Άρα, όπως θα διαπιστώσει η «Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Ειρηνοδικείων» ο χώρος στις Σπέτσες είναι σαφώς πιο κατάλληλος σε σύγκριση με των άλλων τόπων.
2) Είναι άνετη η σύνδεση Πόρου – Ύδρας – Σπετσών. Άλλωστε οι Σπέτσες ήδη εξυπηρετούν την Ύδρα.
3) Το Ειρηνοδικείο Σπετσών είναι και πταισματοδικείο και έδρα μεταβατικού πλημμελειοδικείου Πειραιά.
4) Επίσης, είναι το μόνο που μπορεί να καλύψει την αναμενόμενη σημαντική αύξηση των υποθέσεων, μιάς και (α) μεταφέρονται τα 2/3 της αρμοδιότητας (ποινικής) των μονομελών πλημμελειοδικείων στα πταισματοδικεία, αλλά και (β) αναμένεται να εφαρμοστεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Φυσικά ο Δήμο Σπετσών ετοιμάζει μια σχετική παρέμβαση, καθώς και πρόσκληση προς την «Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Ειρηνοδικείων» να επισκεφθεί και να συγκρίνει τα κτίρια στις Σπέτσες και στον Πόρο.
——
(Ακολουθεί η παρέμβαση του Δημάρχου Πόρου υπέρ του Ειρηνοδικείου Καλαυρίας, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.porosnews.gr με ημερομηνία 01/02/2011)
Με έγγραφο του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Στρατηγός έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Porosnews, για την ενδεχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πόρου. Το έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ. 406) απευθύνεται προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Πρωτοδικείο Πειραιά (Επιτροπή Αναδιάρθωσης Ειρηνοδικείων), ενώ επίσης κοινοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (Υπόψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη) και στους Βουλευτές Α΄Πειραιά.
«Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά από τη σύγκλιση της Επιτροπής για αναδιάρθρωση των Ειρηνοδικείων την 25η Ιανουαρίου 2011 στο Πρωτοδικείο Πειραιά με αφορμή αίτημα του δικαστικού κλάδου για κατάργηση των άγονων Ειρηνοδικείων, επιτρέψατέ μου να σας εκθέσω την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού, στην οποία εδράζουν τρία (3) Ειρηνοδικεία. Το Ειρηνοδικείο Αίγινας που εξυπηρετεί κατοίκους από την Αίγινα, από το Αγκίστρι και από την Ύδρα, το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας στον Πόρο που εξυπηρετεί τους κατοίκους στο νησιωτικό και χερσαίο τμήμα του οικείου Δήμου, καθώς και τους κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατά, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, και το Ειρηνοδικείο Σπετσών με τοπική αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου Σπετσών.
Το Ειρηνοδικείο της Αίγινας εκδίδει 60-70 πολιτικές αποφάσεις το χρόνο, το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας (Πόρου) εκδίδει 40-50 πολιτικές αποφάσεις το χρόνο και το Ειρηνοδικείο Σπετσών, το οποίο και εκδίδει 10-15 πολιτικές αποφάσεις το χρόνο. Κάθε ένα από τα παραπάνω Ειρηνοδικεία λειτουργεί με μία (1) ειρηνοδίκη, μία (1) γραμματέα και μία (1) επιμελήτρια δικαστηρίου, εκτός του Ειρηνοδικείου Αίγινας που λειτουργεί με δύο (2) γραμματείς και μία (1) δικαστική επιμελήτρια.
Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του Πόρου, ο οποίος είναι προσβάσιμος από στεριά και θάλασσα, θα μου επιτρέψετε να προτείνω την διατήρηση του Ειρηνοδικείου Καλαυρίας (Πόρου) με διεύρυνση των περιοχών αρμοδιότητάς του, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους των Σπετσών όσο και τους κατοίκους της νήσου Ύδρας που μπορούν κάλλιστα να προσεγγίζουν το νησί μας δια της θαλασσίας οδού, αλλά και οδικώς από Κόστα ή Μετόχι αντίστοιχα έως Γαλατά.
Με αυτήν την διευθέτηση επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση στους κατοίκους της Ύδρας που τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάργησης των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων, υποχρεούνται να μεταβαίνουν με ιπτάμενο στον Πειραιά και από εκεί με πλοίο ή ιπτάμενο να φτάνουν στην Αίγινα. Αντίθετα, εντός 25΄ λεπτών με ιπτάμενο ή εντός 35΄ λεπτών οδικώς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στον γειτονικό τους Πόρο.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να επισημάνω ότι λόγω της έλλειψης καλής ακτοπλοϊκής επικοινωνίας και δεδομένης της απόστασης από τον Πειραιά, οι κάτοικοι από τα νησιά Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, καθώς και οι κάτοικοι της Τροιζηνίας, (νυν δημότες των Δήμων Τροιζήνας και Μεθάνων) θα δαπανήσουν χρόνο, χρήματα και κόπο και θα αδυνατούν να φτάσουν έγκαιρα στα δικαστήρια του Πειραιά ή του Ναυπλίου.
Η εφαρμογή του προγράμματος ΄΄Καλλικράτης΄΄ έχει ως σκοπό την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Περιφέρειας και όχι την ερήμωση της περιφέρειας με κατάργηση της λειτουργίας βασικών υπηρεσιών. Στα πλαίσια αυτά πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη η διατήρηση και η διοικητική ενίσχυση του ιστορικού Ειρηνοδικείου Καλαυρίας (του 1ου Ειρηνοδικείου του ελληνικού κράτους) για την εξυπηρέτηση και των γειτονικών νησιών και Δήμων, καθώς και η λειτουργία πέραν του Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μεταβατικού Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Με την βεβαιότητα ότι θα δείτε με κατανόηση και αντικειμενικότητα το όλο ζήτημα και ότι οι ενέργειές σας θα συντείνουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μας και στην διατήρηση του 1ου εν Ελλάδι Ειρηνοδικείου, σας ευχαριστώ θερμά.»
http://spetses.wordpress.com/2011/02/18/eirinodikeio/
ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2011
1 σχόλιο:
είναι παράλογο με 10 πολιτικές αποφάσεις να διατηρηθεί Ειρηνοδικείο. Οι κάτοικοι των Σπετσών και Υδρας μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν από το Ειρηνοδικείο Πόρου. Γενικά ειναι λανθασμένη η αντίληψη τποικών παραγόντων να θεωρούν την παραμονή ή ίδρυση δικαστηρίων ως ανάπτυξη
Δημοσίευση σχολίου