Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

Βρετανία: Ενώπιον του δικαστηρίου για την έκδοσή του ο Ασάνζ


Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε σήμερα σε δικαστήριο του Λονδίνου το οποίο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία στο πλαίσιο της έρευνας για σεξουαλικά αδικήματα.

Ο 39 ετών Αυστραλός χαιρέτησε κουνώντας το χέρι τους υποστηρικτές του μόλις έφθασε στο δικαστικό μέγαρο Μπέλμαρς στο ανατολικό Λονδίνο.

Είναι η πέμπτη φορά που ο Ασάνζ παρουσιάζεται στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές.

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον δημοσιοποιώντας χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα, καταζητείται στη Σουηδία όπου δύο εθελόντριες του WikiLeaks τον κατηγορούν για σεξουαλικά αδικήματα, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Στην διήμερη ακροαματική διαδικασία που αρχίζει σήμερα στο δικαστήριο Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο οι συνήγοροι του Ασάνζ θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη τους.

Οι δικηγόροι του επικεφαλής του WikiLeaks πρόκειται να υποστηρίξουν, σύμφωνα με το περίγραμμα των επιχειρημάτων τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ότι το ένταλμα εκδόθηκε σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί ο Ασάνζ για τις πολιτικές του απόψεις και ότι η έκδοσή του στη Σουηδία θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να μεταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την έκδοσή του και/ή την παράνομη μεταγωγή του [στο έδαφός τους] όπου μπορεί να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή αλλού. . . υπάρχει κίνδυνος να του επιβληθεί η θανατική ποιν», σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Ασάνζ.


ΠΡΕΖΑ Τν
7/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: