Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2011

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Μίσθωση έργου, μεταφορά ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, αμοιβές συνεργαζόμενων γιατρών και αρμοδιότητες του δ.σ. του ΕΟΠΠΥ, είναι ορισμένα από τα πολλά θολά σημεία .
Τα δύσκολα δεν πέρασαν. Αντίθετα, φαίνεται πως μόλις άρχισαν, τόσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και για τους γιατρούς, μετά την εν μια νυκτί υπερψήφιση των 87 άρθρων του «καυτού» πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που θα αλλάξει άρδην τον τρόπο εργασίας τους.

Γιατί ναι μεν οι απεργίες μπορεί να ανεστάλησαν, όμως, από την άλλη, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφού ο νέος Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προκαλεί τις μεγάλες αντιδράσεις των γιατρών, θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούνιο κανονικά, σε όλη την επικράτεια.

Μέσα σ' αυτούς τους 3,5 μήνες θα επέλθουν λοιπόν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές για τον ιατρικό κλάδο. Και, αν υπολογίσει κανείς ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος συχνά πυκνά διαμηνύει ότι... «δεν υπάρχει σάλιο», είναι εύκολο να αντιληφθεί τι θα σημάνει αυτό για το άλλοτε πιο ισχυρό και με το μεγαλύτερο κοινωνικό κύρος επάγγελμα της χώρας.Πάντως, όλα δείχνουν ότι η σύσταση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου θα ενταχθούν οι σημερινές υγειονομικές δομές του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, θα είναι μια «επίπονη διαδικασία», κυρίως επειδή υπάρχουν οι «γκρίζες ζώνες» στον νόμο που επιδέχονται διαφορετικές αναγνώσεις. Ας δούμε μερικές:

1 «Διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιφέρειες για την ανάθεση, με μίσθωση έργου, σε ιατρούς και οδοντιάτρους, συνεχίζονται κανονικά από τους φορείς για τους οποίους έχει εγκριθεί η ανάθεση αυτή, η δε σύμβαση συνάπτεται από τα αρμόδια όργανα του ΕΟΠΥΥ και για λογαριασμό του».

Για τους συνδικαλιστές, χιλιάδες ιδιώτες γιατροί θα αναγκάζονται να εξετάζουν δεκάδες ασθενείς τη μέρα, αφού συνολικά από τον ενιαίο φορέα θα εξυπηρετούνται περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι. «Το ζήτημα είναι πως, αν βλέπεις τόσο πολλούς αρρώστους την ημέρα, ο χρόνος που μπορείς να τους αφιερώσεις είναι ελάχιστος» τονίζει ο Δημ. Βαρνάβας, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Να σημειωθεί ότι σήμερα στα πολυΐατρεία του ΙΚΑ, ο μέσος χρόνος εξέτασης δεν ξεπερνάει τα 5 με 7 λεπτά.

Ο υπουργός Υγείας ανταπαντά πως οι 7.000 γιατροί που σήμερα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους θα ξεπεράσουν τους 26.000 και οι ασθενείς θα μπορούν να επιλέξουν εκείνοι ποιον επιθυμούν.

2 Με βάση τα ψηφισθέντα άρθρα μεταφέρεται «ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό των εντασσόμενων φορέων, καθώς και εργαζόμενοι με έμμισθη εντολή, με την ίδια εργασιακή σχέση, την οργανική θέση, βαθμό, κλάδο και ειδικότητα που κατέχουν, με συνεκτίμηση της αίτησής τους και των αναγκών της υπηρεσίας».

«Πώς θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα γιατροί που έχουν διαφορετικό καθεστώς εργασίας;» αναρωτιέται ο Δημ. Βαρνάβας και εξηγεί: «Οι γιατροί του ΙΚΑ σήμερα έχουν δικαίωμα και για ιδιωτικό ιατρείο εκτός από τον μισθό που λαμβάνουν, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί όχι. Το βέβαιον είναι πως θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν στον ενιαίο φορέα ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν και στο μέλλον... βλέπουμε.

3 Μια άλλη βασική πτυχή που πυροδοτεί τις αντιδράσεις αφορά τις αμοιβές των συνεργαζόμενων γιατρών. Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να συνάπτει συμβάσεις μίσθωσης έργου με θεραπευτές και ελεγκτές ιατρούς και οδοντιάτρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Οπως περιγράφει ο Δ. Βαρνάβας: «Το τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι γιατροί που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται όπως αυτοί που συνεργάζονται με τον ΟΑΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι θα παίρνουν καθαρά 570 ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας υποσστηρίζει ότι ο τρόπος πληρωμής των συνεργαζόμενων γιατρών θα γίνεται κατά πράξη και περίπτωση καθώς και με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Υπογραμμίζει όμως ότι όλα θα καθοριστούν μετά τον διάλογο με τον κλάδο.

«Με τις συμβάσεις που προωθούν και τις αμοιβές αυτές θα έχουμε υποβάθμιση των υπηρεσιών και πολλά ιατρεία θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο» προβλέπει ο γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ελευθερίου.

4 Ο νόμος προβλέπει πως αρμοδιότητες του δ.σ. του ΕΟΠΥΥ είναι να «αποφασίζει τη σύναψη συμβάσεων με τρίτους παρόχους υγείας, όπως θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης-αποθεραπείας, φαρμακοποιούς, ιατρούς».

Ο Γ. Ελευθερίου υπογραμμίζει: «Με την παράγραφο αυτή είναι ξεκάθαρο και πάλι ότι θα εκχωρήσει μεγάλα πακέτα σε ιδιωτικά κέντρα, αφού θα συνάψει νέες συμφωνίες για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς».
Σε ιδιώτες η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με βάση κλαδική μελέτη που διεξήγαγε πρόσφατα η ICAP, η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% το 2009 σε σχέση με το 2008.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν τα έσοδα των διαγνωστικών κέντρων (5,2%) και ακολουθεί η αγορά των γενικών κλινικών με ποσοστό 3,4%. Εκτός αυτού, όμως, μεγάλος φόβος των γιατρών είναι πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα δοθεί πλήρως σε ιδιώτες, καθώς άρθρο που περιλαμβάνει το άλλο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων προβλέπει τη σύσταση ιατρικών μονάδων με ελεύθερη τη μετοχική σύνθεση. Σήμερα, για να δημιουργηθεί μια μονάδα, πρέπει το 51% να ανήκει σε γιατρό. Με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα μπορούν ιδιώτες να δημιουργούν ιατρικές εταιρείες ΠΦΥ και έτσι σιγά σιγά θα κλείσουν τα μικρά ιατρεία. «Ομως οι εταιρείες αυτές θα πιέζουν τα ασφαλιστικά ταμεία για αύξηση των εσόδων τους, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να δημιουργηθεί πρόβλημα», εξηγεί ο Γ. Ελευθερίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: