Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011
Καζάνι που βράζει ο αραβικός κόσμος
Χωρίς τέλος μοιάζει ο αναβρασμός στον αραβικό κόσμο, καθώς οι ισόβιοι άρχοντες της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη φτώχεια, την ανεργία και την έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων. Εμπνευσμένοι από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για ακόμη μία φορά στην Υεμένη, ενώ «ημέρα οργής» πραγματοποιήθηκε και στο Μπαχρέιν.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στην Αλγερία σπεύδει να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των ανέργων, καθώς και την επικείμενη παύση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1992, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα κινητοποιήσεων.
Μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Σαναά της Υεμένης, συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ αντικαθεστωτικών που ζητούν την απομάκρυνση του επί 32 χρόνια προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και ομάδων υποστηρικτών του στην πόλη Tάιζ. Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η έντασή τους δεν μπορεί ακόμη να συγκριθεί με τα όσα διαδραματίστηκαν σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Πάντως, παρά τη διαβεβαίωση του Σάλεχ ότι τελικά δεν θα επιδιώξει νέα θητεία το 2013, οι διαδηλωτές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης, ενώ η εμφάνιση τις τελευταίες ημέρες υποστηρικτών του προέδρου στους δρόμους αποτελεί «επικίνδυνο σημάδι», καθώς ενδέχεται η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Την ίδια ώρα στο Μπαχρέιν, μια μικρή πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον Περσικό Κόλπο, σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους διαδηλωτές, που κατέβηκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε μια «ημέρα οργής». Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει το πλήθος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άνθρωποι.
Σιίτες
Σημειώνεται πως οι διαδηλωτές ήταν στη μεγάλη πλειονότητα σιίτες που διαμαρτύρονται για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση που υφίστανται από τη σουνιτική ελίτ που κυβερνάει, διευκρινίζουν, ωστόσο, πως «δεν επιθυμούν ανατροπή του καθεστώτος».
Η οικογένεια Αλ Χαλίφα, που κατέχει τα ηνία της χώρας, στην οποία το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τις διαδηλώσεις προσφέροντας χρηματική βοήθεια και δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη ορισμένων μέτρων.
Τέλος, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αλγερίας προσπάθησε χθες να κατευνάσει τα πνεύματα.
Αναφερόμενος σε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, την απόκτηση μεγαλύτερων ελευθεριών, ο υπ. Εξωτερικών της χώρας, Μουράντ Μεντελτσί, δεσμεύτηκε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1992 «θα αρθεί εντός των ημερών», ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μ. ΑΜΠΑΣ
Διέλυσε την κυβέρνηση
Η αλλαγή σελίδας σε Τυνησία και Αίγυπτο φέρνει αλλαγές και στα... παλαιστινιακά εδάφη. Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, αλλά και να παρουσιάσει ένα «δυναμικότερο» προφίλ που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε χθες να διαλύσει την κυβέρνηση και να ανακοινώσει επικείμενο ανασχηματισμό.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ «ΗΜΕΡΑ ΟΡΓΗΣ»
Καντάφι προς Παλαιστινίους: Εξεγερθείτε...
Σε «ειρηνική εξέγερση» κατά του Ισραήλ καλεί τους Παλαιστινίους ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, την ώρα που αντιφρονούντες στη χώρα του διοργανώνουν μέσω Facebook «ημέρα οργής» την ερχόμενη Πέμπτη! Με αφορμή τις εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, ο Καντάφι υποστήριξε πως «οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πρέπει να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ και να συγκεντρωθούν ειρηνικά στα σύνορα του Ισραήλ εξαναγκάζοντάς το να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Καντάφι έδινε «συμβουλές» στους Παλαιστινίους, οι αντιφρονούντες στη χώρα του καλούσαν μέσω Διαδικτύου σε μαζικές κινητοποιήσεις στις 17 Φεβρουαρίου. Οι διοργανωτές ζητούν από τους Λίβυους να κατέβουν στους δρόμους σε μια «ημέρα οργής» κατά της διαφθοράς και του νεποτσιμού, ενώ καλούν την οικογένεια Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Φοβούμενο τυχόν «εξάπλωση» της εξέγερσης στη χώρα, το καθεστώς έλαβε κάποια προληπτικά μέτρα, όπως η επαναφορά των επιδοτήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Συγκρούσεις και χάος στην Τεχεράνη
Χαοτική ήταν χθες η κατάσταση στο κέντρο της Τεχεράνης, όπου χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγo για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.
Σύμφωνα με το BBC, δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί τόσο στην ιρανική πρωτεύουσα όσο και στην πόλη Ισφαχάν, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιρχοσέιν Μουσαβί, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Oπως επισημαίνεται, η κατάσταση στην Τεχεράνη ξέφυγε από τον έλεγχο όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την πορεία χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα» (αναφερόμενοι στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ). Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης οργανώθηκαν μετά τις εξεγέρσεις στην Αιγυπτο και την Τυνησία και παρά τις προειδοποιήσεις του υπ. Εσωτερικών ότι οι κινητοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν από την αστυνομία.
Το «Πράσινο Κύμα», το κίνημα κατά του Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ, του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσέιν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί, είχε ζητήσει άδεια για να διαδηλώσει ειρηνικά σε ένδειξη συμπαράστασης στις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά τους, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Αιγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης την περασμένη Παρασκευή.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
15/2/2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου