Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011

ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...

Πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή προγραμματίζει για τις 11 το πρωί της Τετάρτης ο ιατρικός κόσμος, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα στον χώρο της Υγείας.

Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Νωρίτερα, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν για το μέλλον της κατάληψης στο αμφιθέατρο του υπουργείου και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, υπολογίζεται ότι ως την Παρασκευή θα έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον 500.000 ραντεβού.

Εν τω μεταξύ, έως την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα (στον Πειραιά και την Πέμπτη).

Το πρωί της Τρίτης, οι γιατροί του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κάλεσε τους εκπροσώπους των γιατρών σε διάλογο, την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να συμφωνηθούν συγκεκριμένα ζητήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «αναλήθειες» τα όσα λένε οι γιατροί πως το νέο νομοσχέδιο θα τους μετατρέψει σε μεροκαματιάρηδες των 500 ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως κάθε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα είχε προβλήματα στον δικαστικό της έλεγχο και, επομένως, «και να ήθελε κάποιος να το κάνει, δεν μπορεί».

Σχετικά με το αίτημα των γιατρών να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, ο κ. Λοβέρδος είπε όμως ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι «περίμενα αυτή την ώρα από τον Ιούλιο του 2010, όταν το άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προέβλεπε τις γενικές αρχές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Στο νομοσχέδιο υπήρξαν αλλαγές και «βελτιώσεις οι οποίες υπαγορεύτηκαν, όπως ανέφερε, από τον διάλογο στη Βουλή και από την εισήγηση της ΟΚΕ». Μεταξύ των αλλαγών, είναι η κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη της βουλευτικής τους θητείας, οι γιατροί μπορούσαν να τοποθετηθούν διευθυντές στο ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, είπε πως όταν ετέθη σε διάλογο ορισμένοι εκ των ιατρών αρνήθηκαν να βοηθήσουν, όμως -όπως είπε- πίσω από την άρνηση, «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται», ενώ «για όσους φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου», κάλεσε την Βουλή να αναρωτηθεί γιατί, ενώ κινητοποιούνται τόσες ημέρες, δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: