Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΣΤΕΓΗ.

Εκατοντάδες αιγύπτιοι, απαιτώντας φθηνότερη στέγη, πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση έξω από κυβερνητικό κτίριο, έχοντας ενθαρρυνθεί από τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Πολλοί ήταν εκείνοι που στέκονταν επί ώρες έξω από το κτίριο κρατώντας τις αιτήσεις στα χέρια τους.
Κάποιοι φώναζαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες στη γειτονική πλατεία Ταχρίρ αν οι αξιωματούχοι του κυβερνείου δεν ικανοποιούσαν το αίτημά τους: "Αν δεν αφήσετε να μπούμε, θα κατευθυνθούμε προς την Ταχρίρ", φώναζαν.
Τελικά τους επιτράπηκε η είσοδος στο κυβερνείο, αλλά οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφου.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό να παράσχει φθηνότερα σπίτια στους Αιγύπτιους με χαμηλό εισόδημα, να τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά οι περισσότεροι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Ο πληθυσμός της Αιγύπτου των περίπου 79 εκατομμυρίων κατοίκων αυξάνεται κατά 2% κάθε χρόνο και το στεγαστικό δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό.
Τα δύο τρία του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιστοιχεί στο 90% των ανέργων.
Περίπου το 40% ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Πριν ξεσπάσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις 25 Ιανουαρίου, ήταν σπάνιο φαινόμενο η διαδήλωση ακόμη και μερικών εκατοντάδων ανθρώπων και θεωρείτο πρόκληση προς το κράτος.
Ωστόσο, καθώς το κίνημα για την ανατροπή του Μουμπάρακ εισέρχεται στην 14η ημέρα, ακόμη και οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, έχουν αρχίσει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
"Η διαδήλωση της 25ης Ιανουαρίου αποκατέστησε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, αποκατέστησε την αξιοπρέπειά τους και έδωσε τέλος στον εξευτελισμό που υφίσταντο από το κατεστημένο", λέει ο πολιτικός αναλυτής Ναμπίλ Αμπντελ Φάταχ, ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram.
"Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της διαμαρτυρίας είναι ότι έδωσε τέλος στον φόβο που ένιωθαν οι Αιγύπτιοι κατά του κρατικού πολιτικού καθεστώτος από τότε που ο στρατός ανήλθε στην εξουσία (αφού εκθρόνισε τον βασιλιά) το 1952", πρόσθεσε ο ίδιος.
ΜΜ

ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: