Η ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η αναβάθμιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν τα σημεία-κλειδιά για την επιτυχία του Μνημονίου, κατά την τρόικα, η οποία στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η αντίστασή της στα κεκτημένα συμφέροντα είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας...
Με κοινή ανακοίνωσή τους χθες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην πορεία του προγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ιδίως ως προς την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Εντούτοις, η τρόικα τονίζει ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
Βαρύτητα κατά την τρόικα, που προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας στα τέλη του 2011, πρέπει να δοθεί στην πτωτική πορεία του εργατικού κόστους προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενώ θέτει επί τάπητος και το ζήτημα της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Και στο σημείο αυτό τονίζει προς την κυβέρνηση ότι «ιδίως η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας».
Τρεις είναι οι στόχοι κατά την τρόικα: η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τρόικα μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη ως προς την κατανομή του βάρους της προσαρμογής -αν και είχε αδιαφορήσει γι' αυτό όταν επέβαλε τα μέτρα του 2010 και του 2011.
Δηλώνει «παρών» ως προς την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των τραπεζών και ζητεί ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα θα σημειωθούν στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.
Η έγκριση εκταμίευσης της τέταρτης δόσης των 15 δισ. (10,9 δισ. από Ε.Ε. και 4,1 δισ. από ΔΝΤ) θεωρούνταν δεδομένη.
ΕΛ.Κ.
ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου