Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ

Καταργούνται από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 τα τμήματα των πανεπιστημίων και παραμένουν μόνο οι σχολές. Αυτή η βασική αλλαγή που “κλείδωσε” χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας είναι μόνο μία από τις ριζικές αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα στο επόμενο διάστημα. Όπως εξηγούν οι πανεπιστημιακοί, με αυτές τις αλλαγές που επιχειρούνται οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε μια σχολή και μετά τον πρώτο χρόνο θα αποφασίζεται με ένα είδος “πανελλαδικών εξετάσεων” το μέλλον των σπουδών τους.
“Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να υποστηρίξουν αυτή τη ριζική αναδιάρθρωση” εκτιμά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γ. Χατζηδημητρίου, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης, ο οποίος συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, εξηγεί ότι στο ΤΕΙΘ θα μείνουν πέντε σχολές.
“Δεν είναι καθόλου απλό να προχωρήσουμε σε κατάργηση τμημάτων” επισημαίνει στη “Μ” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου. “Προκύπτουν διάφορα ζητήματα. Τι θα γίνει με τους προέδρους των τμημάτων, πώς θα λειτουργούν οι γενικές συνελεύσεις, πώς θα απορροφηθούν οι φοιτητές που είναι σε τμήματα; Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα οδηγήσουν σταδιακά σε αλλαγές ακόμη και στον τρόπο που γίνεται σήμερα η δωρεάν σίτιση των φοιτητών. Από την επόμενη χρονιά θα ισχύσουν νέα, χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για τους φοιτητές που θα δικαιούνται δωρεάν σίτιση και έτσι αναπόφευκτα ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν θα τη δικαιούται”.

Θα αναστείλει τη λειτουργία του το ΤΕΙΘ
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ακόμη και να χαθεί το εξάμηνο, αφού οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙΘ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. Μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να “βάλει λουκέτο το ΤΕΙ” αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πάντως χθες με απόφασή του το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το ποσό των 938.700 ευρώ για την πληρωμή του έκτακτου προσωπικού του ΤΕΙΘ.

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: