Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ το Σάββατο σε περιοχή της δυτικής Λιβύης. Με τον Μουαμάρ Καντάφι να έχει χάσει τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης, ο έλεγχος της δυτικής Λιβύης και της πρωτεύουσας θα κρίνει το μέλλον του καθεστώτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σχημάτισε εσωτερική κυβέρνηση με έδρα την Βεγγάζη. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις.
Η εφημερίδα Quryna αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλεΐλ σχημάτισε εσωτερική κυβέρνηση με έδρα τη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι «μόνος του» ο Μουαμάρ Καντάφι φέρει την ευθύνη «για τα εγκλήματα που έγιναν στη Λιβύη» και ότι η φυλή του Λίβυου ηγέτη δεν ευθύνεται.
Ο πρώην υπουργός επέμεινε για την ενότητα της Λιβύης και τόνισε ότι πρόκειται για μία ελεύθερη χώρα με πρωτεύουσα την Τρίπολη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Quryna, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν το τάγμα Αλ-Χουβέιλντι αλ-Χουμάιντι άνοιξε πυρ σε μία περιοχή κατά μήκος της μεσογειακής ακτής ανάμεσα στις πόλεις Σαμπράτα και Σουρμάν.
Η εφημερίδα που επικαλείται ανταποκριτή της στην περιοχή, δεν διευκρίνισε τις περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί ούτε την ταυτότητα των θυμάτων.
Εν τω μεταξύ, «μισθοφόροι» που μεταφέρθηκαν στη Μιζουράτα με ελικόπτερα του καθεστώτος Καντάφι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που παρίσταντο στην κηδεία των θυμάτων των χθεσινών συγκρούσεων, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Δύο ελικόπτερα μετέφεραν «μισθοφόρους» σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της Λιβύης, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, διευκρίνισε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο αυτόπτης μάρτυρας, ενώ πυροβολισμοί ακούγονταν από το τηλέφωνο.
Την Παρασκευή ένας κάτοικος της Μιζουράτα είχε δηλώσει ότι οι οπαδοί του Καντάφι είχαν εγκαταλείψει την πόλη, όμως συγκρούσεις είχαν σημειωθεί σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000 το δεκαήμερο που διαρκεί η εξέγερση.
Την Παρασκευή, η αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα πνίγηκε στο αίμα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.
Η αναταραχή στη Λιβύη αφήνει ανοιχτές όλες τις πιθανότητες, ανάμεσά τους και εκείνη ενός εμφυλίου πολέμου και μιας ξένης επέμβασης, δήλωσε ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.
«Αυτό που περνάει το λιβυκό έθνος, έχει ανοίξει την πόρτα για όλες τις επιλογές, και τώρα τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης έχουν αρχίσει» δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
«Θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία γιατί ο λαός δεν έχει μέλλον εκτός αν συμφωνήσουν μαζί σε ένα νέο πρόγραμμα» είπε.
Υποστήριξε, πάντως, ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται, αλλά παραδέχθηκε πως υπάρχει «μια εσωτερική θέληση για αλλαγή».
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Λιβύης και απομάκρυνε το προσωπικό της λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.
Η κυβέρνηση δήλωσε πως δύο βρετανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απομάκρυναν περισσότερους από 150 πολίτες από τη λιβυκή έρημο.
Την λειτουργία της πρεσβείας της ανέστειλε και η Γαλλία.
ΠΡΕΖΑ TV
26-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου