Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΑΜΑΧΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ

Δραματικός είναι ο απολογισμός της παρουσίας των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν την δέκατη χρονιά από την έναρξή του, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για το 2010 η MKO Afghan Rights Monitor.

Τη χρονιά που πέρασε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.400 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 3.200 άτομα. Οι νεκροί άμαχοι του 2009 ήταν τουλάχιστον 2.330.Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο «μαύρο» ρεκόρ από την επέμβαση των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους στην περιοχή, απόδειξη ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν κάθε άλλο παρά θετικά εξελίσσεται για τις νατοΐκές δυνάμεις.

Η ΜΚΟ αποδίδει στις οργανώσεις των ανταρτών τα δύο τρίτα των απωλειών αυτών, στις διεθνείς δυνάμεις το 21% και στις αφγανικές δυνάμεις και τις ένοπλες οργανώσεις που είναι σύμμαχοί τους το 12%.

Κύριο όπλο για τους αντάρτες παραμένουν οι αυτοσχέδιες βόμβες, καθώς πέρυσι κόστισαν τη ζωή σε 693 πολίτες και τραυμάτισαν τουλάχιστον 1.800.

Ο δέκατος χρόνος εχθροπραξιών βρίσκει τις διεθνείς δυνάμεις και τους αφγανούς συμμάχους τους με τους μεγαλύτερους αριθμούς στρατιωτών από ποτέ άλλοτε, αλλά ταυτόχρονα «ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή εκτοπίστηκαν έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ ... τουλάχιστον 2.421 αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και 3.270 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα σε περιστατικά που έχουν σχέση με την σύγκρουση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, 6 με 7 άμαχοι σκοτώνονταν και 8 με 9 τραυματίζονταν», τονίζει η έκθεση.

Τουλάχιστον 400 άμαχοι (δημόσιοι λειτουργοί, φύλαρχοι) δολοφονήθηκαν από τους αντάρτες και 237 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας που αποδόθηκαν στις ένοπλες οργανώσεις τους.

Αντίστοιχα, πάνω από 217 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού και 192 έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά δυτικών στρατιωτών και συμμάχων τους.

Ο διεθνής συνασπισμός συνηθίζει να ονομάζει Ταλιμπάν απλούς πολίτες που σκοτώνονται κατά τις επιχειρήσεις του, γεγονός που «πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία των διεθνών στρατευμάτων στα μάτια πολλών Αφγανών», τονίζει η ARM.

Το Αφγανιστάν στερείται «βασικών προϋποθέσεων για μια διαρκή ειρήνη: μια νόμιμη κυβέρνηση, ικανή και ανεξάρτητη» και το πολιτικό σύστημα είναι «άκρως διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό, ανταμείβει κυρίως τους πολέμαρχους, τους εγκληματίες, τους εμπόρους ναρκωτικών», τονίζει η έκθεση.

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: