"Δίκαιες και μετρημένες" χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την σημερινή, πρώτη εξέτασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, να προσέλθουν στο διάλογο για την μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, με προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις και εξέφρασε την δυσφορία του για την κατ'Α αρχήν αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, δεσμευόμενος ωστόσο να της απευθύνει και πάλι πρόσκληση.
«Τα φορολογικά αδικήματα απειλούν την ύπαρξη του ίδιου του οικονομικού συστήματος, συντηρούν την διαφθορά, αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της χώρας και του κοινωνικού κράτους και καθιστούν τις συνταγματικές προβλέψεις, κενό γράμμα»,ανέφερε ο υπουργός. «Η λύση που προωθούμε, είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όλες τις ευρωπαϊκές προοπτικές, είναι λύση αναλογική και θα υπερασπιστώ τις διατάξεις για τις ποινές, που είναι και δίκαιες και μετρημένες» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο έλλειμμα, υπολόγισε πως θα χρειαστούν ακόμα 3-4 χρόνια προσπάθειας προκειμένου να μειωθεί στο 3%, με στόχο τον μηδενισμό του. Δυσκολότερος είναι ακόμα ο αγώνας για την μείωση του χρέους: «Όλοι θα κριθούν από την στάση τους, τις επιλογές τους και κατά πόσον έχουν να προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές» ανέφερε.
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναδιάρθρωση των φορολογικών ελεγκτικών υπηρεσιών, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου «είναι να φέρει τα πάνω κάτω στις ελεγκτικές υπηρεσίες, να βρει ανθρώπους που κάνουν την δουλειά τους σωστά, δεν θα φοβηθούν να την κάνουν όπως πρέπει, ούτε θα έχουν την επιρροή από αθέμιτες ενέργειες».
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Παναρίτη, συνέδεσε την μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 24% στο 20% με την μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς την οποία η φορολογική πολιτική είναι «χαμένο στοίχημα» και σημείωσε πως «παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στο εξωτερικό, με θεαματικά αποτελέσματα (…). Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αμφίδρομος και να μην αφορά μόνον τους φορολογούμενους αλλά και τους ίδιους τους ελεγκτές. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους, ένα τέλος στην παραβατικότητα και ατιμωρησία των εφοριακών, ειδικά όσον αφορά τους ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους».
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «δίνει λευκή επιταγή στον υπουργό Οικονομικών, να αποφασίζει για τα πάντα με 40 υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι «ο υπουργός κρατά για τον εαυτό του τη διαδικασία βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που παραπέμπει σε λογικές του παρελθόντος, που δυστυχώς εφαρμόστηκαν και από την Νέα Δημοκρατία (…). Ενώ υιοθετείτε την πρόταση της ΝΔ για συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων και του κράτους, αφήνετε ανοικτή την διαδικασία και εισάγετε την δυνατότητα των επιστροφών με ομόλογα, που ουσιαστικά σημαίνει στάση πληρωμών».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), υποστήριξε πως «όταν το μεγάλο κεφάλαιο διατηρεί το απόρρητο σε μια σειρά συναλλαγών, όταν υπάρχουν οι ανώνυμες μετοχές, αλλά απουσιάζει το πόθεν έσχες για την αγορά μετοχών και την ίδρυση επιχειρήσεων, είναι φανερό πως αυτό που θέλετε να κάνετε, είναι μια νέα, μεγαλύτερη επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικροεμπόρους, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής».
Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) καυτηρίασε τη μείωση της φορολόγησης από το 24% στο 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «μπόνους στους ισχυρούς» και τόνισε πως «είμαστε ίσως, η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν φορολογεί την υπεραξία από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές». «Το βασικότερο εργαλείο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και η μείωση της γραφειοκρατίας - τομείς που παρουσιάζουν χειροτέρευση με το νομοσχέδιο», παρατήρησε.
Πρόταση για μείωση του ποσοστού δέσμευσης των καταθέσεων από 50% στο 1/3, για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποδεικνύοντας και την δυνατότητα εξόφλησης με εγγυητική επιστολή σε περίπτωση έλλειψης ρευστού - αλλιώς, «θα τον στείλετε στον τοκογλύφο, στον κακό τον τραπεζίτη που δεν έχει να δώσει». Όσο για τον ΦΠΑ, «εξαρχής να είναι με τραπεζική επιταγή στο όνομα του Δημοσίου. Αυτομάτως βγάζετε τον βραχνά από την αγορά, αποφεύγετε τα λουκέτα και δημιουργούμε προϋποθέσεις για ανάταξη της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Σχετικές αποστάσεις κράτησε από την αυστηρότητα των ποινών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, σημειώνοντας πως «η ποινικοποίηση των παραβάσεων, θέλει μια προσοχή όσον αφορά στην αυστηρότητά τους γιατί κινδυνεύουμε να κάνουμε ένα πολύπλοκο και αυστηρό πλαίσιο που δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη».
ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου