Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Συμφωνήθηκε σήμερα και μετά από διάλογο μεταξύ αιγυπτιακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την μεταρρύθμιση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ράντι, συμφωνήθηκε "ο σχηματισμός μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες (...) πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου".

Συγχρόνως, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, έλαβε χώρα σήμερα συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα τις πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών για τον σχηματισμό της επιτροπής. Πάντως, ο Σουλεϊμάν απέρριψε σήμερα αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την παραίτηση του οποίου ζητούν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές, δήλωσε ένας από τους αντιπολιτευόμενους που μετέχει στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ένα σοβαρό θέμα που πρόκειται να συζητήσουν οι δύο πλευρές που μετέχουν στο διάλογο είναι αυτό του τερματισμού της επίσημης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία δίδει στην αστυνομία εκτεταμένες εξουσίες, δεδονένης της "κατάστασης της ασφάλειας". Τέλος, ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της επέκτασης της ελευθερίας της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

Στο μεταξύ, η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να επανέλθει στην ομαλότητα, μετά από 13 ημέρες διαδηλώσεων και συγκρούσεων. Το κέντρο της πόλης του Καΐρου εξακολουθεί να παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν ακόμη και σήμερα - υπό βροχή και κάποιο σχετικό κρύο - να ζητούν την "εδώ και τώρα παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ… Όμως, στο υπόλοιπο Κάιρο, η ζωή δείχνει να επιστρέφει βαθμιαία στις παλιές καλές ημέρες. Μέχρι και αυτοκίνητα στολισμένα με λουλούδια για γάμο έγιναν αντιληπτά… Το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις προηγούμενες, μεγάλες του δόξες… Οι οδοκαθαριστές άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια. Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών. Η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Ακόμη και η αστυνομία πήρε κανονικά πλέον τις θέσεις της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως ζήτησε, άλλωστε, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, τραγούδια πατριωτικά, τραγούδια που μιλούν για την Αίγυπτο, τις ομορφιές της χώρας και του λαού της, για τις αξίες και την ψυχή του κόσμου της, είναι τα μόνα που ακούγονται, εκτός από τις ειδήσεις, από τα αιγυπτιακά ραδιόφωνα. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και πολλά κανάλια, όταν βεβαίως δεν μεταδίδουν ειδήσεις: τραγούδια που εξυμνούν την Αίγυπτο.

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: