Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2011

Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΨΕΛΛΙΣΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ «ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ»ΣΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Η Ε.Ε. κάλεσε τον πρόεδρο Μπουμπάρακ να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Κανείς από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27, που συνεδρίασαν χθες στη βελγική πρωτεύουσα, δεν τόλμησε να ζητήσει την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου από την πολιτική σκηνή της χώρας του... Μόνο ένας Γερμανός επίτροπος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πολιτική του. Η αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. βαρόνη Κάθριν Αστον κάλεσε το καθεστώς του Χόσνι Μπουμπάρακ να αρχίσει αμέσως ένα διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού. Για τη βαρόνη, λοιπόν, η καλύτερη λύση είναι η παραμονή του Χ. Μουμπάρακ και της κλίκας του στην εξουσία και όλα θα πάνε καλά, αρκεί να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση και να πραγματοποιήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν έκανε στα 30 χρόνια που κάθησε στο σβέρκο του αιγυπτιακού λαού. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη βαρόνη και οι υπουργοί των 27, όσοι τουλάχιστον έκαναν δηλώσεις πριν ασχοληθούν με τα κοινοτικά προβλήματα ενόψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε επαναστάσεις», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Ζαν Ασερμπορν, για τον οποίο η Ε.Ε μπορεί να προσφέρει στην Αίγυπτο υλική βοήθεια για την οργάνωση ελεύθερων εκλογών.

Ο Κύπριος Μάρκος Κυπριανού εκτίμησε ότι ο Χ. Μουμπάρακ πρέπει «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως ζητεί ο λαός» και διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε θα στηρίξει την Αίγυπτο κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο εκδημοκρατισμού.

Για τον Ιταλό Φράνκο Φρατίνι, η Ε.Ε πρέπει «να ενθαρρύνει μια μετάβαση προς μια πιο δημοκρατική κατάσταση, αποφεύγοντας όμως να αναμιχθεί» στις αποφάσεις του αιγυπτιακού λαού. Βέβαια «οι ειρηνικοί διαδηλωτές πρέπει να αισθανθούν ότι η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητας είναι μαζί τους».

Στήριξη και ανοχή

Η στήριξη και η ανοχή, λοιπόν, των Ευρωπαίων απέναντι στα δικτατορικά καθεστώτα των χωρών της Β. Αφρικής συνεχίζεται, χάριν της σταθερότητας, παρά το μάθημα που πήραν από την «επανάσταση των γιασεμιών» στην Τυνησία. «Εχουμε λίγο ξεχάσει ότι στις χώρες αυτές ζουν ανθρώποι που θέλουν επίσης τη δημοκρατία και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης», παρατήρησε εύστοχα ο Λουξεμβούργιος υπουργός.

Ο μόνος που σήκωσε κάπως τη φωνή του ήταν ο αρμόδιος για την Ενέργεια Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Ετινγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου τη στρατηγική του Χ. Μουμπάρακ για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων «ανεύθυνη» και «ακατανόητη».

Οι 27 αποφάσισαν χθες να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλι και της οικογένειάς του, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα που υπέβαλε η νέα κυβέρνηση. Οι ίδιοι υπουργοί είχαν το Μάιο 2010 αποδεχτεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τον Μπεν Αλι για τη χορήγηση στην Τυνησία ενός «προτιμησιακού καθεστώτος» στις εμπορικές συναλλαγές.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: