Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2011

ΠΟΡΕΙΑ «ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ» ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ…ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;;;

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί το πρωί της Τρίτης στο κέντρο του Καΐρου προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη διαδήλωση «του ενός εκατομμυρίου» κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Αιγύπτιου προέδρου και κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον Χόσνι Μουμπάρακ απαγχονισμένο.

Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς.

Ελικόπτερα πετούν επάνω από το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και ο στρατός ελέγχει πολλές από τις προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης.
Πορεία «ενός εκατομμυρίου» στο Κάιρο

Ο στρατός τάχθηκε την Δευτέρα ανοιχτά υπέρ του λαού, δηλώνοντας ότι δεν θα ασκήσουν βία κατά των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη «πορεία του ενός εκατομμυρίου και θα ζητήσουν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Τονίζοντας ότι «τα αιτήματα του λαού είναι νόμιμα» η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, διαβεβαιώνει ότι ο στρατός δεν θα κάνει χρήση βίας κατά τη διάρκεια της πορείας.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, επέστρεψαν στους δρόμους οι αστυνομικές περιπολίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει.

Κρατική τηλεόραση: «Να μείνουν σπίτια τους οι πολίτες»

Εκκληση να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις απηύθυνε στους πολίτες της Αιγύπτου η κρατική τηλεόραση, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να έχουν βίαιη εξέλιξη.

Η κρατική τηλεόραση, η οποία ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει μεταδώσει πλάνα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, από την πλευρά της, να διοργανώσει διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Μουμπάρακ.

50 ΜΚΟ ζητούν να αποσυρθεί ο Μουμπάρακ

Να αποσυρθεί ο Μουμπάρακ για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία ζητούν 50 αιγυπτιακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη.

Οι οργανώσεις ζητούν επίσης «νέο Σύνταγμα το οποίο θα συνταχθεί από μία επιτροπή που θα αντιπροσωπεύει όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς και την κοινωνία των πολιτών».

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Αιγύπτου ζητούν επίσης «τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός έξι μηνών υπό την εποπτεία της δικαιοσύνης».

Υπηρεσία της Google για μηνύματα χωρίς σύνδεση

Μία νέα υπηρεσία έθεσε σε εφαρμογή η εταιρία Google για το κοινό της Αιγύπτου, ούτως ώστε να μπορούν να στέλνουν μηνύματα μέσω Twitter, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, στο περιθώριο των ευρύτατων αντίκυβερνητικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να καλεί ένα αριθμό τηλεφώνου, να αφήνει φωνητικό μήνυμα και αυτό θα αναρτάται αυτόματα στην υπηρεσία μηνυμάτων του Twitter.

Σχεδόν από την αρχή της αναταραχής στη χώρα βρέθηκαν εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και πολλοί ιστότοποι ανταλλαγής μηνυμάτων χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να δώσει επαρκή εξήγηση για αυτό το γεγονός, μέχρι τώρα.

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: