Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

Μεταφορά μαθητών


το δρόμο μένουν και πάλι χιλιάδες μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, καθώς οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων σταματούν από αύριο να τους μεταφέρουν στα σχολεία τους, γιατί δεν έχουν πληρωθεί για το 2010, ενώ δεν έχουν υπογράψει σύμβαση για τη φετινή χρονιά.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς περίπου 7.000 μαθητών της Θεσσαλονίκης και άλλων 4.000 από τη Χαλκιδική, που ζητούν να γίνει άμεσα η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ενώ απευθύνουν έκκληση στους δήμους που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωρινά τα λεωφορεία τους, ώστε να εξυπηρετήσουν προσωρινά τουλάχιστον τους μαθητές μικρής ηλικίας.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν με το «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών μεταφέρθηκε από τη νομαρχία στους δήμους. Έτσι, οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου. Προκειμένου να μη διακοπεί η μεταφορά των μαθητών μέχρι να γίνει ο απαιτούμενος διαγωνισμός, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος ενημέρωσε στα μέσα Ιανουαρίου την Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας - Θράκης ότι η σύμβασή τους παρατείνεται μέχρι τέλος Ιούνη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θανάσης Γκαγκαμάνης, οι συμβάσεις ακόμη δεν έχουν υπογραφεί, αλλά ούτε υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης ακόμα δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα του 2010, που ανέρχονται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, παρότι εκταμιεύτηκαν από την περιφέρεια τρία εκ. ευρώ, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν εγκρίνει την καταβολή τους, επειδή περιμένει επίσημη έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τη διακοπή των μεταφορών από αύριο αποφάσισαν και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Χαλκιδικής, των οποίων οι συμβάσεις επίσης δεν έχουν υπογραφεί. Αποφασισμένοι να σταματήσουν είναι και οι λεωφορειούχοι του ΚΤΕΛ, που καλύπτουν τις μεταφορές του 40% των μαθητών του νομού, καθώς ο διαγωνισμός ανάθεσης ακυρώθηκε δύο φορές και ο νέος έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ το ποσό που τους οφείλεται από τον περασμένο Απρίλιο ανέρχεται σε περίπου ένα εκ. ευρώ.

Αύριο το πρωί οι ιδιοκτήτες θα παρατάξουν τα λεωφορεία τους έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τη λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση ζήτησε με επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ώστε να μην συνεχιστεί και φέτος η ταλαιπωρία μαθητών και γονέων.

ΠΡΕΖΑ TV
10/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: